Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Zahraničie

Dočasná vláda v Sýrii nemôže vzniknúť s Asadom, tvrdí Kerry

John Kerry Foto: TASR/AP

Dočasná vláda v Sýrii by podľa neho musela byť vytvorená so súhlasom oboch strán konfliktu, ale podľa posúdenia USA to nemôže byť s účasťou Asada.

Rím 9. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes uviedol, že Washington presadzuje v Sýrii vytvorenie dočasnej vlády, ale bez súčasného prezidenta Bašára Asada.

Kerry sa v rámci návštevy Talianska stretol so šéfom jordánskej diplomacie Násirom Džúdím. Pri stretnutí povedal, že dočasná vláda v Sýrii by musela byť vytvorená so súhlasom oboch strán konfliktu, ale podľa posúdenia USA to nemôže byť s účasťou Asada.

Do Ríma pricestoval Kerry po návšteve Moskvy. Sýria privítala, že Rusko a USA sa dohodli na zámere pripraviť konferenciu na skončenie dvojročného konfliktu v krajine. Damask to označil za "zblíženie názorov" USA a Ruska, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Sýrske štátne médiá citovali vyhlásenie sýrskeho ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého je Damask presvedčený "o pevnom ruskom postoji, založenom na princípe OSN o nemiešaní sa do vnútorných záležitostí", alebo nehrozením použitím sily voči ktorémukoľvek štátu.

Kerry sa čoskoro vráti do Izraela a na západný breh Jordánu, aby oživil blízkovýchodný mierový proces. V stredu po rozhovore s izraelskou ministerkou spravodlivosti Cipi Livniovou americký minister povedal, že do regiónu sa vráti 21. alebo 22. mája.

Livniová, ktorá má vo vláde Benjamina Netanjahua na starosti mierové rozhovory s Palestínčanmi, ocenila Kerryho úsilie. Po rokoch stagnácie mierového procesu by to mohlo zmeniť realitu, informovala DPA.

Kerry: USA sú Rusku vďačné za ochotu ohľadom konferencie o Sýrii

Spojené štáty sú Rusku vďačné za ochotu ohľadom prípravy konferencie "Ženeva dva", zameranej na skončenie sýrskej občianskej vojny, uviedol dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Kerryho vyjadrenia na tlačovej konferencii v Ríme boli "jasným signálom", že konferencia, ktorá má nadviazať na stretnutie z júna 2012, bude pravdepodobne v Ženeve, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Ako ďalej povedal Kerry, Spojené štáty by v princípe boli radšej, keby Rusko neposkytovalo vojenskú pomoc Sýrii. Vyhol sa však konkrétnemu vyjadreniu k informácii o možnom predaji nových rakiet zem-vzduch.

Zároveň Kerry zopakoval názor Spojených štátov, ktoré boli proti ruskému transferu raketových systémov A-300 do Sýrie, pretože sa to považuje za hrozbu pre Izrael.

Izraelčania a Palestínčania podľa Kerryho slov berú vážne potrebu presadenia mieru. Kerry sa stretne s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom 21. alebo 22. mája, aby pokračoval v úsilí o oživenie dlhodobo zaviaznutých mierových rokovaní.

Mierové rozhovory boli prerušené koncom roka 2010 pre nezhody ohľadom pokračujúcej židovskej výstavby na územiach na Západnom brehu, ktoré chcú Palestínčania začleniť do svojho štátu.