Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Dočasné hraničné kontroly predlžuje aj Dánsko

Metropola Dánska, Kodaň ilsutračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Rozhodnutie predĺžiť dočasné hraničné kontroly o pol roka oznámili už aj vlády Švédska a Nórska.

Kodaň 11. mája (TASR) - Dánska vláda rozhodla dnes o predĺžení dočasných kontrol na hranici s Nemeckom, ktoré zaviedla začiatkom roka 2016 v súvislosti s prílevom migrantov. Náhodné kontrolovanie cestujúcich na hraničných priechodoch má pokračovať ďalších šesť mesiacov až do 12. novembra.

"Som rád, že iné členské štáty (EÚ) súhlasia s tým, že dočasné hraničné kontroly sú nutné na regulovanie prúdov migrantov a utečencov, ako aj na zabezpečenie poriadku v našej spoločnosti," povedala dánska ministerka pre imigráciu a integráciu Inger Stöjbergová.

Dánska polícia začala v januári 2016 vykonávať kontroly na niektorých z 15 priechodov na hranici s Nemeckom vrátane trajektových terminálov. Neskôr začali tieto kontroly vykonávať aj príslušníci domobrany, aby sa znížilo zaťaženie polície. Počty prichádzajúcich migrantov medzitým výrazne poklesli.

Rozhodnutie predĺžiť dočasné hraničné kontroly o pol roka oznámili už aj vlády Švédska a Nórska. Európska komisia však minulý týždeň vyzvala krajiny schengenskej zóny voľného pohybu, aby takéto opatrenia zrušili do konca tohto roka.