Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Dočasný prezident Mali prežil pokus o atentát

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mali bolo v priebehu necelého roka dejiskom dvoch štátnych prevratov.

Bamako 20. júna (TASR) - Dočasný prezident africkej republiky Mali, Assimi Goita, v utorok prežil pokus o atentát. Došlo k nemu vo veľkej mešite v hlavnom meste krajiny Bamako, kde sa práve skončili obrady súvisiace s moslimským sviatkom íd al-adhá.

Podľa agentúry AFP boli do pokusu o útok na prezidenta zrejme zapojení dvaja muži, pričom jeden z nich bol ozbrojený nožom.

Minister pre náboženské záležitosti Mamadou Koné pre agentúru AFP uviedol, že muž, ktorý sa "pokúsil zabiť prezidenta nožom", bol zadržaný.

Riaditeľ Veľkej mešity Latus Touré uviedol, že útočník sa vrhol na prezidenta, ale zranil inú osobu. Agentúre AFP sa bezprostredne tieto tvrdenia nepodarilo potvrdiť .

Goitu medzičasom odviezli z miesta incidentu a podľa zdrojov z jeho úradu je "živý a zdravý".

Mali sa snaží potlačiť džihádistické povstanie, ktoré vypuklo na severe krajiny v roku 2012 a odvtedy sa rozšírilo aj do susedných štátov: Burkiny Faso, Mali a Nigeru. Odvtedy zahynuli už tisíce vojakov a civilistov a ďalšie státisíce ľudí ušli zo svojich domovov.

Mali bolo v priebehu necelého roka dejiskom dvoch štátnych prevratov. Obidva - aj puč z augusta minulého roku i z mája - viedli tí istí armádni plukovníci na čele s plukovníkom Assimim Goitom, ktorý sa v máji stal prezidentom na prechodné obdobie.

Tento bývalý veliteľ práporu síl osobitného určenia sa počas uplynulých deviatich mesiacov na verejnosti nikdy nepohyboval bez maskovanej ochranky vyzbrojenej útočnými puškami.

Plukovník Goita a nová vláda, ktorú vymenovala vojenská junta, ubezpečujú, že po voľbách vypísaných na február budúceho roku odovzdajú kontrolu nad krajinou civilným predstaviteľom.

Prevrat z augusta minulého roku sa uskutočnil po rozsiahlych protestoch, ktoré sa v Mali konali od začiatku júna. Ich účastníci žiadali odstúpenie prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu, ktorého obviňovali zo zastrašovania a kupovania hlasov počas parlamentných volieb z apríla 2020.