Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Dodik v piatok odovzdá Orbánovi vyznamenanie, aké dostal aj Putin

Na snímke predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Server cituje bosniansky denník Oslobodenje, podľa ktorého Orbán absolvuje v Banja Luke niekoľko oficiálnych podujatí, v rámci ktorých osobne prevezme vyznamenanie.

Budapešť 3. apríla (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo štvrtok večer odcestuje do hlavného mesta Republiky srbskej (srbskej časti Bosny a Hercegoviny) Banja Luka. Maďarský premiér v piatok prevezme od tamojšieho prezidenta Milorada Dodika vysoké štátne vyznamenanie, aké vlani dostal ruský prezident Vladimir Putin. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Server cituje bosniansky denník Oslobodenje, podľa ktorého Orbán absolvuje v Banja Luke niekoľko oficiálnych podujatí, v rámci ktorých osobne prevezme vyznamenanie. To mu Dodik udelil už v januári príležitosti Dňa bosnianskosrbskej republiky. Líder bosnianskych Srbov v tejto súvislosti pripomenul, že Orbán aj Putin sú priateľmi Republiky srbskej, k čomu sa verejne hlásia, píše Oslobodenje.

V delegácii maďarského ministerského predsedu na piatkových podujatiach budú aj minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, šéf rezortu hospodárstva Márton Nagy a predstavitelia 23 firiem z oblastí energetiky, poľnohospodárstva, financií a potravinárstva.

Dodik dominuje bosnianskosrbskej politike od roku 2006 a patrí aj medzi spojencov Kremľa či srbského prezidenta Aleksandara Vučiča. Nesúhlasí s rozhodnutiami bosnianskych centrálnych inštitúcií a neuznáva ani autoritu ústavného súdu Bosny a Hercegoviny.