Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Dodon: Vzťahy Moldavska s EÚ by nemali poškodiť spoluprácu s Ruskom

Igor Dodon Foto: TASR/AP

Vyhlásil to v utorok moldavský prezident Igor Dodon na stretnutí s eurokomisárom pre susedskú politiku Johannesom Hahnom v Kišiňove.

Kišiňov 12. júla (TASR) - Rozvíjanie vzťahov Moldavska s EÚ by nemalo poškodiť spoluprácu krajiny s Ruskom. Vyhlásil to v utorok moldavský prezident Igor Dodon na stretnutí s eurokomisárom pre susedskú politiku Johannesom Hahnom v Kišiňove. Informuje o tom agentúra TASS.

"Prízvukoval som, že vzťahy s Európskou úniou by mali byť v súlade so záujmami Moldavska. Nechceme byť priateľmi tých, ktorí sa stavajú navzájom proti sebe. Tieto vzťahy by nemali poškodiť naše vzťahy s Ruskom. Moldavsko by malo mať dobré vzťahy so Západom i Východom," tvrdí Dodon.

Prezident poďakoval Bruselu za finančnú pomoc Kišiňovu, avšak zároveň poukázal na množstvo pochybení. "Táto pomoc by mala zlepšiť život našim občanom, ale nemala by mať za cieľ geopolitické zámery," zdôraznil Dodon.

Poznamenal, že na jeseň plánuje iniciovať vypočúvanie vrátane poslancov ohľadom otázok financovania a technickej pomoci ponúknutej Moldavsku v uplynulých rokoch. "Ľudia musia vedieť, kde a ako boli investované tieto zdroje," zakončil.