Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Dohoda o premenovaní Macedónska vstúpila do platnosti

Na archívnej snímke volička vhadzuje svoj hlas do volebnej urny počas referenda o zmene názvu krajiny na "Republiku Severné Macedónsko" v Skopje v nedeľu 30. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Grécky parlament ratifikoval minulý týždeň v piatok vstup Macedónska do Severoatlantickej aliancie (NATO).

Skopje 12. februára (TASR) - Dohoda medzi Skopje a Aténami o premenovaní Macedónska na Republiku Severné Macedónsko vstúpila v utorok do platnosti po uverejnení súvisiacich ústavných zmien v úradnom vestníku. Oznámila to macedónska vláda.

Macedónsko oznámi Organizácii Spojených národov zmenu názvu v najbližších dňoch, keď sa začne používať na celom svete, uviedla hovorkyňa macedónskeho ministerstva zahraničných vecí, ktorú citovala agentúra AFP.

Skopje a Atény v januári 2019 ratifikovali dohodu, na základe ktorej sa Macedónsko oficiálne premenuje na Republiku Severné Macedónsko a ukončí sa tým viac ako 30 rokov dlhý spor medzi susediacimi krajinami. Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko (Makedonija), pretože sa zhodoval s názvom jeho regiónu Makedoniá.

Grécky parlament ratifikoval minulý týždeň v piatok vstup Macedónska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Vstupu Macedónska do NATO bránil práve dlhoročný spor s Gréckom o názov krajiny.