Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Akinci: Dohodu o znovuzjednotení Cypru je možné dosiahnuť už v januári

Na archívnej snímke vodca cyperských Turkov Mustafa Akinci Foto: TASR/AP/Petros Karadjias

Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď Turecko podniklo inváziu po tom, ako cyperskí Gréci vyhlásili zámer pripojiť ostrov ku Grécku.

New York 3. októbra (TASR) - Dohoda o znovuzjednotení Cypru by mohla byť dosiahnutá už o niekoľko mesiacov, ak budú rozhovory pokračovať takým tempom ako doteraz. V piatok to v New Yorku vyhlásil vodca cyperských Turkov Mustafa Akinci, ktorý rokuje s gréckocyperským prezidentom Nikosom Anastasiadisom.

Akinci po stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom uviedol, že obe cyperské strany súhlasili s ďalším kolom rokovaní, ktoré sa uskutoční v novembri a decembri. "Ak budeme pracovať svedomito, v januári by sme mohli dosiahnuť náš cieľ," zdôraznil severocyperský líder, ktorého citovala agentúra AP.

Pan Ki-mun privítal odhodlanie najvyšších predstaviteľov tohto rozdeleného stredomorského ostrova dosiahnuť zmierenie čo najskôr, pričom prisľúbil svoju osobnú podporu "a neochvejné odhodlanie OSN pokračovať v sprostredkúvaní tohto úsilia", uviedol pre novinárov hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď Turecko podniklo inváziu po tom, ako cyperskí Gréci vyhlásili zámer pripojiť ostrov ku Grécku. Severný Cyprus je oficiálne uznaný iba Tureckom, ktoré tam má rozmiestnených 30.000 vojakov. Cyprus je členom EÚ, výhody však požíva iba medzinárodne uznaný juh.