Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Dokončili vyšetrovanie osôb, ktoré nariadili streľbu na Majdane

Ukrajinskí vojaci pokladú kvety k pamätníku obetí, ktoré zahynuli pri potyčkách s bezpečnostnými jednotkami na Námestí nezávislosti (Majdan) v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Komisia expertov dospela k záveru, že úmrtia a zranenia účastníkov mierových zhromaždení na Majdane priamo súvisia s rozhodnutiami a činmi bývalého prezidenta Viktora Janukovyča.

Kyjev 20. februára (TASR) - Generálna prokuratúra Ukrajiny dokončila vyšetrovanie vedené proti bývalým úradníkom, ktorí pred piatimi rokmi nariadili streľbu do protivládnych demonštrantov na kyjevskom Námestí nezávislosti. Oznámil to v stredu ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko.

"V deň piateho výročia krvavých udalostí môžem jednoznačne povedať, že vyšetrovanie viedlo k identifikácii nielen 66 ľudí podozrivých zo spáchania vrážd. Tento rok generálna prokuratúra dokončila vyšetrovanie tých, ktorí vydali zločinné príkazy, ktoré viedli k zabíjaniu a zraneniam na Majdane," uviedol Lucenko, ktorého citovala agentúra Ukrinform.

Podľa neho bude konanie proti bývalým úradníkom postúpené súdu po tom, čo parlament rozhodne o rozšírení procedúr súdneho konania v neprítomnosti.

"Komisia expertov na základe 988 zväzkov vyšetrovacích materiálov dospela k záveru, že úmrtia a zranenia účastníkov mierových zhromaždení na Majdane priamo súvisia s rozhodnutiami a činmi bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, bývalého šéfa SBU (Ukrajinskej bezpečnostnej služby) Oleksandra Jakymenka a jeho podriadených (Tockyj, Hanža, Potijevskyj, Ščeholev), bývalého ministra vnútra Zacharčenka a jeho podriadených (Šuľak, Konopľanyk, Mykolenko), bývalého ministra obrany Lebedeva a bývalého šéfa generálneho štábu Zamanu," dodal Lucenko.