Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Britská kráľovná v roku 1975 nevedela o odvolaní premiéra

Britská kráľovná Alžbeta II., archívne foto. Foto: TASR/AP

Takzvané palácové listy, vzťahujúce sa na obdobie pôsobenia kráľovninho zástupcu, generálneho guvernéra Austrálie Johna Kerra, zverejnil Národný archív Austrálie.

Canberra 14. júla (TASR) – Tajná historická korešpondencia medzi britskou kráľovnou Alžbetou II. a jej austrálskym zástupcom, ktorú zverejnili v utorok, ukazuje, že panovníčka nebola v roku 1975 vopred informovaná o rozhodnutí prepustiť demokraticky zvoleného lídra tejto krajiny.

Odvolanie austrálskeho premiéra Gougha Whitlama bolo jedným z najkontroverznejších krokov v politických dejinách Austrálie a vyvolalo diskusiu o úlohe Británie a monarchie, informuje tlačová agentúra DPA.

Takzvané palácové listy, vzťahujúce sa na obdobie pôsobenia kráľovninho zástupcu, generálneho guvernéra Austrálie Johna Kerra, zverejnil Národný archív Austrálie.

V liste adresovanom kráľovninmu súkromnému tajomníkovi Kerr pripustil, že došlo k jednostrannému konaniu, ale v skorších listoch Kerr diskutoval s Palácom o tom, či má ústavnú právomoc na prepustenie premiéra.

Rozhodnutie zverejniť túto korešpondenciu prichádza po štvorročnom právnom súboji canberrskej historičky Jenny Hockingovej o získanie prístupu k daným dokumentom.

Austrálsky najvyšší súd v máji rozhodol, že zverejnenie týchto listov je národným záujmom, a to aj napriek protestom opozície v austrálskej vláde, v Buckinghamskom paláci a v Národnom archíve Austrálie. Austrália je monarchiou s britskou kráľovnou ako hlavou štátu.

Generálny guvernér Austrálie je v krajine kráľovnin zástupca, ktorý vykonáva niektoré vládne aktivity vrátane vypisovania volieb a podpisovania parlamentných zákonov v jej mene.

Kerr rozpustil vládu v novembri 1975 po tom, ako progresívny labourista Whitlam v parlamente nepresadil návrh rozpočtu a rozhodol sa, že neodstúpi ani nevypíše nové voľby.

Jeho krok vyvolal násilné demonštrácie a viedol k plebiscitu o zmene austrálskej štátnej hymny z britskej God Save the Queen na austrálsku Advance Australia Fair.

Whitlam bol nahradený konzervatívnym opozičným lídrom Malcolmom Fraserom ako dočasným premiérom, ktorý neskôr uspel vo voľbách. Kerr odstúpil z postu generálneho guvernéra Austrálie v roku 1977 – išlo o jedno z troch takýchto rozhodnutí v dejinách Austrálie.