Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Dóm v Kolíne bude 17. 4. dejiskom štátnej rozlúčky s obeťami z Airbusu

Študenti smútia pred Gymnáziom Josepha Königa v západonemeckom meste Haltern 25. marca 2015. Dopravné lietadlo Airbus A320 so 150 pasažiermi sa zrútilo v utorok 24. marca 2015 dopoludnia vo francúzskych Alpách. Foto: TASR/AP

Smútočnú bohoslužbu by tu za prítomnosti nemeckého spolkového prezidenta Joachima Gaucka, spolkovej kancelárky Angely Merkelovej.

Kolín nad Rýnom 28. marca (TASR) - Dóm v Kolíne nad Rýnom bude 17. apríla dejiskom štátneho smútočného aktu za obete leteckej katastrofy na juhu Francúzska.

Smútočnú bohoslužbu by tu za prítomnosti nemeckého spolkového prezidenta Joachima Gaucka, spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, ako aj predstaviteľov ďalších krajín, ktorých občania prišli o život pri havárii Airbusu nemeckej spoločnosti Germanwings, mali celebrovať miestny kardinál Rainer Maria Woelki a prézes Evanjelickej cirkvi v Porýní Manfred Rekowski.

Pietna akcia bude otvorená aj verejnosti, informovali nemecké elektronické médiá.

Vo vestfálskom meste Haltern, ktoré smúti za 16 miestnymi gymnazistami a dvoma učiteľkami - cestujúcimi z havarovaného Airbusu, by sa v stredu 1. apríla mala uskutočniť ďalšia verejná zádušná bohoslužba. Na tej piatkovej sa zúčastnil aj spolkový prezident Joachim Gauck.

Dnes si stovky ľudí pripomenuli obete aj v katedrále v Digne-les-Bains neďaleko miesta tragédie, ale aj v celom rade iných francúzskych, nemeckých i španielskych miest.