Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Víťazom volieb v Dominikánskej republike sa stal prezident Abinader

Súčasný prezidentský kandidát Luis Abinader sa prihovára svojim priaznivcom po tom, čo prvé sčítanie hlasov ukázalo, že vedie v parlamentných voľbách v Santo Domingu v Dominikánskej republike v nedeľu 19. mája 2024. Foto: TASR/AP

Keďže súčasný prezident získal nadpolovičnú väčšinu hlasov, druhé kolo volieb nebude potrebné a v úrade zostane aj na druhé funkčné obdobie.

Santo Domingo 20. mája (TASR) - Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

Keďže súčasný prezident získal nadpolovičnú väčšinu hlasov, druhé kolo volieb nebude potrebné a v úrade zostane aj na druhé funkčné obdobie.

Voľby v Dominikánskej republike sa konali v čase, keď krajina zápasí s dôsledkami humanitárnej krízy v susednom Haiti, korupciou v politike či infláciou. Občania v predvolebných prieskumoch ako hlavný problém menovali kriminalitu.

Abinaderov prejav bol podľa agentúry AP nacionalisticky ladený a prisľúbil protikorupčné opatrenia. V prejave sa takmer vôbec nezmienil o tvrdých opatreniach vlády, ktoré zaujíma voči haitským migrantom, ani o kríze u západného suseda.

Medzinárodný pozorovateľ Luis Fortuno skonštatoval, že voľby podľa neho prebehli vo všeobecnosti korektným, otvoreným a demokratickým spôsobom.