Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Domobrana odrazila útok islamistov na Maiduguri - kolísku Boko Haram

Na videosnímke je líder nigérijskej extrémistickej islamistickej sekty Boko Haram Abubakar Šekau. Foto: TASR/AP

Dobrovoľníckym jednotkám sa útok islamistov, ktorí nasadili aj ťažké zbrane, podarilo odraziť. Mnoho obyvateľov však v panike z mesta ušlo.

Maiduguri 2. februára (TASR) - Povstalci islamistickej militantnej skupiny Boko Haram v nedeľu opäť zaútočili na dediny v okolí mesta Maiduguri na severovýchode Nigérie. Informovali o tom vládne bezpečnostné zložky s tým, že v priebehu jedného týždňa ide už o druhý útok na Maiduguri, z ktorého by islamisti chceli urobiť hlavné mesto svojho plánovaného štátu.

V nedeľných bojoch o Maiduguri prišlo o život najmenej osem ľudí. Útočníci sa k mestu presunuli viacerými nákladnými autami a motocyklami. Útok podnikli z juhu, pričom útočili súčasne na troch miestach.

Dobrovoľníckym jednotkám sa útok islamistov, ktorí nasadili aj ťažké zbrane, podarilo odraziť. Mnoho obyvateľov však v panike z mesta ušlo.

Ďalší útok islamistov hlásili v nedeľu z mesta Potiskum, kde samovražedný atentátnik odpálil nálož pripevnenú na vlastnom tele. Útok sa odohral pred domom federálneho prokurátora, ktorý vyviazol bez zranení.

Samovražedný atentát sa v nedeľu odohral aj v mešite v meste Gombe, ležiacom 300 km juhozápadne od Maiduguri. Zahynuli pri ňom obaja samovražední atentátnici - muž a žena.

Stupňujúce sa násilie islamistov z Boko Haram je veľkým problémom pre prezidenta Goodlucka Jonathana, ktorý sa vo voľbách 14. februára chce uchádzať o znovuzvolenie do úradu. Agentúra Reuters uviedla, že volebné komisie musia dovtedy vyriešiť mnoho problémov s evidenciou voličov a distribúciou tlačív pre viac ako milión vnútorne vysídlených osôb, ktoré opustili svoje domovy zo strachu pred islamistami. Obsadenie Maiduguri, metropoly na severovýchode Nigérie a miesta, kde povstanie islamistov proti centrálnej vláde pred piatimi rokmi vypuklo, by bolo obrovským víťazstvom skupiny Boko Haram, ktorá ovláda väčšinou vidieckych oblastí pozdĺž hraníc s Kamerunom a Čadom a podnikla už aj viacero cezhraničných výpadov.