Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Za útok na letisku Domodedovo poslal súd do väzenia štyroch mužov

Na archívnej snímke cestujúci s kuframi prechádza okolo miesta na moskovskom lestisku Domodedovo , ktorým otriasol v pondelok 24. januára 2011 mohutný výbuch. Za ním čakajú ľudia v rade na bezpečnostnú kontrolu. Foto: TASR/AP

Bratia Islam a Ilez Jandijevovci, Achmed Jevlojev a Bašir Chamchojev boli odsúdení na väzenie za viaceré trestné činy, vrátane spáchania teroristického činu, vrážd a pokusu o vraždy.

Moskva 11. novembra (TASR) - Moskovský obvodný súd odsúdil dnes troch mužov na doživotné väzenie a jedného na desať rokov za ich rolu v samovražednom bombovom útoku na moskovskom letisku Domodedovo spred takmer troch rokov, pri ktorom prišlo o život 37 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čečenský povstalecký vodca Doku Umarov tvrdí, že on nariadil útok na letisku z 24. januára 2011, a to ako súčasť islamistického povstania proti ruskej vláde na severnom Kaukaze. Umarov tiež vyzval svojich stúpencov, aby útočili na Zimné olympijské hry 2014 v pobrežnom čiernomorskom stredisku Soči.

Bratia Islam a Ilez Jandijevovci, Achmed Jevlojev a Bašir Chamchojev boli odsúdení na väzenie za viaceré trestné činy, vrátane spáchania teroristického činu, vrážd a pokusu o vraždy.

Obvodný súd neudelil doživotné väzenie iba Jevlojevovi, píšu ruské tlačové agentúry. Prokuratúra preňho žiadala kratší trest, pretože v čase útoku bol neplnoletý.

Štátna prokuratúra uviedla, že štvorica páchateľov pomáhala samovražednému bombovému atentátnikovi pri ceste z ich spoločného rodného severokaukazského regiónu Ingušsko do Moskvy a zabezpečila mu aj byt, pás s výbušninami a dopravu.

Vladimir Putin v čase pôsobenia v premiérskom úrade poslal do Čečenska v roku 1999 vojakov, aby zastavili separatistické povstanie, ale Rusko aj dnes takmer denne čelí násiliu na severnom Kaukaze - Putin je pritom prezidentom už tretie funkčné obdobie.

Umarov, vodca islamistického povstania v Rusku, vyzval svojich bojovníkov, aby použili "maximálnu silu" na poškodenie zimnej olympiády v Soči vo februári.