Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Donald Trump priletel do Washingtonu pred piatkovou inauguráciou

Donald Trump s manželkou Melániou máva po prílete na leteckú základňu Andrews 19. januára 2017. Foto: TASR/AP

Príchodom Donalda Trumpa do Washingtonu sa začína niekoľkodňová séria oficiálnych podujatí súvisiacich s inauguráciou nového prezidenta.

Washington 19. januára (TASR) - Donald Trump pricestoval dnes podvečer do Washingtonu, kde bude v piatok inaugurovaný za 45. prezidenta Spojených štátov amerických.

"Cesta sa začala a ja budem tvrdo pracovať a bojovať za to, aby to bola pre Američanov skvelá cesta," napísal Trump na Twitteri pred svojím odletom do Washingtonu.

Príchodom Donalda Trumpa do Washingtonu sa začína niekoľkodňová séria oficiálnych podujatí súvisiacich s inauguráciou nového prezidenta. Trump tento maratón odštartuje dnes pracovnou večerou so svojím budúcim kabinetom a slávnostným kladením vencov na Arlingtonskom národnom cintoríne.

Inauguračné akcie vyvrcholia v piatok napoludnie miestneho času prezidentskou prísahou, ktorú nový prezident Trump a viceprezident Mike Pence zložia pred washingtonským Kapitolom. Trump následne vystúpi so svojím prvým prejavom v úrade amerického prezidenta.

Trumpov inauguračný prejav bude dokumentom pojednávajúcim viac o filozofickým pohľadoch Trumpa na krajinu, než o pracovnej agende, povedal hovorca Sean Spicer.

Je pripravený nastoliť svoju agendu od prvého dňa, vrátane podpisu nariadení v oblasti zdravotnej starostlivosti, terorizmu, a imigrácie. To všetko sa podľa Spicera začne diať už v prvých dňoch Trumpovho úradovania.

"Sme pripravení slúžiť americkému ľudu a od prvého dňa znova urobiť Ameriku veľkou," vyhlásil pred novinármi nastupujúci viceprezident Pence.