Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Donald Trump sľúbil, že nebude kandidovať nezávisle od svojej strany

Donald Trump Foto: TASR/AP

New York 3. septembra (TASR) - Americký republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump dnes podpísal s vedením svojej domovskej strany sľub, že nebude kandidovať nezávisle, ak sa mu nepodarí získať stranícku nomináciu do volieb.

"Nevidím žiadne okolnosti, za ktorých by som mal porušiť tento sľub," uviedol realitný magnát, ktorého citovala agentúra Reuters. Trump pôvodne odmietal vylúčiť samostatnú kandidatúru, čo vyvolávalo znepokojenie republikánov.

Takýto scenár by totiž naštrbil ich úsilie získať Biely dom po ôsmich rokoch mandátu demokratického prezidenta Baracka Obamu. Strana s touto požiadavkou oslovila všetkých svojich kandidátov snažiacich sa získať nomináciu.

Hoci sa Trump umiestňuje na prvých priečkach prieskumov verejnej mienky, ostatných členov strany poburuje svojím arogantným spôsobom vystupovania a osobnými útokmi na rivalov.

Trumpov republikánsky protikandidát Jeb Bush ho v auguste skritizoval za jeho nerealistickú predstavu o imigračnej politike. Trump totiž navrhol postaviť na mexických hraniciach plot a vyhostiť 11 miliónov ľudí, ktorí sú v USA nezákonne.

Bush upozornil, že Trumpov plán by stál miliardy dolárov, pričom by sa porušili občianske slobody a vytvorilo napätie s Mexikom, ktoré je tretím najväčším obchodným partnerom USA.