Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Donald Tusk dal zelenú začiatku príprav na druhé kolo brexitu

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vľavo) a predseda Európskej rady Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti na utorňajšom zasadnutí rozhodla o tom, že na summite v Bruseli treba odmietnuť požiadavky britskej strany na zrýchlený prechod do druhej fázy rokovaní o brexite,

Brusel 20. októbra (TASR) - Lídri 28 členských krajín Európskej únie v piatok, druhý deň summitu, zhodnotili doterajší stav rokovaní o brexite, kde podľa nich celkovo nastal len malý pokrok, a snažili sa nájsť nové spôsoby, ako urýchliť zložité rozhovory s Londýnom poldruha roka predtým, ako Spojené kráľovstvo Úniu opustí. Predseda Európskej rady Donald Tusk oznámil začatie príprav na druhé kolo rokovaní o odchode Británie z EÚ, ktoré sa bude týkať obchodu.

Závery k rokovaniam o článku 50 Lisabonskej zmluvy ocenili pokrok dosiahnutý v oblasti práv občanov a vyzývajú vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera, aby tieto práva boli rozšírené aj na rodinných príslušníkov - vrátane jednoduchých administratívnych postupov podľa jurisdikcie Súdneho dvora EÚ.

Lídri ocenili pokrok pri zbližovaní názorov pokiaľ ide o hraničný režim medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko v duchu zachovania Veľkopiatkovej dohody.

Do tretice sa v záveroch uvádza, že hoci sa Spojené kráľovstvo zaviazalo, že bude plniť svoje finančné záväzky vyplývajúce z členstva v EÚ, zatiaľ to nepremietlo do pevného a konkrétneho sľubu.

Tusk po skončení tohto kola politických diskusií naznačil ochotu ostatných 27 členských krajín pripravovať sa na druhé kolo rokovaní o brexite. V záveroch zo zasadnutia sa špecifikuje, že lídri EÚ na decembrovom summite prehodnotia stav pokroku v rokovaniach, aby určili, či nastal dostatočný pokrok v každej z troch uvedených priorít z prvej fázy rokovaní. Ak dôjde k pokroku - do decembra sa uskutočnia ešte tri kolá rokovaní -, lídri prijmú dodatočné usmernenia týkajúce sa rámca budúcich vzťahov a možných prechodných opatrení.

Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok večer vyzvala svojich partnerov, aby dali nový impulz rozvodovým rozhovorom, a to aj napriek tomu, že nedosiahla svoj cieľ, aby premiéri už teraz odsúhlasili prechod do druhej, obchodnej fázy rokovaní.

Na potrebu urýchliť rozhovory upozorňujú obe strany, rokovania však uviazli na slabom pokroku pri troch hlavných kritériách z prvej fázy, najmä však v otázke finančného vyrovnania. Zdroje EÚ odhadujú britské záväzky na sumu 60-100 miliárd eur, kým Londýn neoficiálne naznačil sumu 20 miliárd eur.