Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Do Donbasu dorazil ďalší ruský humanitárny konvoj

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Do oboch samozvaných republík vyhlásených na území Donbasu dorazila dnes ďalšia kolóna nákladných áut s humanitárnou pomocou z Ruska.

Kyjev/Moskva 28. mája (TASR) - Obe strany ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny sa aj dnes navzájom obvinili z porušovania dohody o prímerí, ktorú uzavreli vo februári tohto roku v bieloruskom Minsku.

Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes podľa agentúry TASS informovalo, že za uplynulých 24 hodín vládne sily ostreľovali pozície jednotiek DĽR najmenej 30-krát, pričom použili raketomety, mínomety, granátomety a ručné strelné zbrane. Vojaci DĽR k odvetnej paľbe nepristúpili, uviedla TASS.

Podľa agentúry UNIAN odvolávajúcej sa na hlavný štáb vládnej armády bola noc nadnes v oblasti styčnej línie opäť nepokojná: separatistické jednotky pokračovali v ostreľovaní pozícií vládnych síl, a to najmä v okolí obcí Opytne, Pisky, Horlivka, Avdijivka a iných. Agentúra UNIAN informovala, že v oblasti obce Berezivka protivník nasadil aj raketové systémy Grad.

Ostreľovanie pozícií vládnych síl zaznamenali podľa agentúry UNIAN aj na území samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).

Podľa ukrajinského vojenského analytika Dmytra Tymčuka proruské sily porušujú dohodu o prímerí prakticky po celej dĺžke demarkačnej čiary, pričom používajú aj zbrane s kalibrom 120 milimetrov, ktoré majú byť v súlade s minskými mierovými protokolmi stiahnuté zo styčnej línie. Na niektorých úsekoch nasadili do akcie aj ostreľovačov.

Tymčuk na svojej facebookovej stránke informoval tiež o niekoľkých skupinách bojovej techniky protivníka, ktoré označil za "bludné palebné postavenia", ktoré počas presunov útočia na sily vládnej protiteroristickej operácie (ATO).

Vedenie DĽR vyhlásilo na dnes deň smútku na pamiatku obetí ostreľovania vládnymi silami. V centre Donecka sa dnes na mítingu zišlo podľa polície asi 7000 ľudí, ktorí protestovali proti porušovaniu minských protokolov a proti ostreľovaniu miest a dedín DĽR, informovala agentúra DAN.

Do oboch samozvaných republík vyhlásených na území Donbasu dorazila dnes ďalšia kolóna nákladných áut s humanitárnou pomocou z Ruska. Pre civilné obyvateľstvo doviezli potraviny, stavebné materiály a lieky pre zdravotnícke zariadenia.

Hovorca moskovského Kremľa Dmitrij Peskov označil dnes za "nemiestnu konštrukciu" zverejnené dohady o príprave vpádu ruských jednotiek na Ukrajinu, o čom má svedčiť preskupovanie ruských vojenských jednotiek v Rostovskej oblasti na juhu Ruska.

Peskov podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že informácie o presunoch ruských jednotiek na území Ruskej federácie má komentovať výlučne ministerstvo obrany. Súčasne sa ohradil proti formulácii otázky, "či Rusko pripravuje vpád na Ukrajinu". "Samotnú formuláciu otázky považujeme za nemiestnu," vyhlásil.

Peskov reagoval otázku novinára týkajúcu sa vyhlásenia poradcu generálneho tajomníka NATO Trasyvulosa Stamatopulosa, podľa ktorého je veľký počet ruských jednotiek v pohraničných oblastiach Ruska schopný vo veľmi krátkom čase preniknúť na územie Ukrajiny - tak ako sa to stalo vlani na Kryme.

Vlani na jar vojenské základne ukrajinskej armády na Kryme obsadili neoznačené jednotky, ktoré ukrajinské vedenie v podstate donútili, aby svojich vojakov odtiaľ stiahlo. Potom sa 16. marca z iniciatívy proruských síl na polostrove konalo referendum o odčlenení od Ukrajiny. Tento krok a následný konflikt na východe Ukrajiny, kde Moskva vojensky podporuje tamojších separatistov, viedol k zhoršeniu vzájomných vzťahov medzi Ruskom a Západom na najnižšiu úroveň od studenej vojny.