Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

Výbuchy zničili tri mosty pred Doneckom

Ľudia prechádzajú okolo zboreného železničného mosta v Donecku. Foto: TASR/AP

Tzv. ľudový gubernátor samozvanej Doneckej ľudovej republiky Pavel Gubarev sľúbil "skutočnú partizánsku vojnu okolo celého obvodu Donecka".

Novobachmutivka 7. júla (TASR) - Výbuchy zničili dnes tri mosty, ktoré ležia na hlavných cestách do východoukrajinského mesta Doneck, informovala agentúra AP.

Podľa agentúry ide o zrejmú snahu spomaliť prípadný útok vládnych síl na mesto, v ktorom sa opevnili vzbúrenci. Nie je však známe, kto vyhodil do vzduchu mosty pri dedinách Novobachmutivka, Zakitne a Seleznivka.

Separatisti sa opevnili v miliónovom Donecku cez víkend, keď ich vládne sily vytlačili zo Slovjanska a iných miest.

Tzv. ľudový gubernátor samozvanej Doneckej ľudovej republiky Pavel Gubarev sľúbil "skutočnú partizánsku vojnu okolo celého obvodu Donecka".


Rezort vnútra začal na východe previerky občanov

Ukrajinská polícia preveruje všetkých občanov miest v Doneckej oblasti, ktoré majú pod kontrolou vládne jednotky, či nespolupracovali s ilegálnymi ozbrojenými skupinami. Oznámil to dnes poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

"Zložky ministerstva vnútra v súčasnosti preverujú všetkých občanov, ktorí sú v Slovjansku, Kramatorsku a v ďalších oslobodených mestách v Doneckej oblasti, či nepomáhali teroristom alebo sa nezúčastnili na teroristických útokoch," citovala v Kyjeve Heraščenka agentúra Interfax-Ukrajina.

"Ministerstvo vnútra a ďalšie rezorty potrestajú každého, koho ruky sú poškvrnené krvou, kto sa zúčastnil na únosoch, mučení a vraždách," zdôraznil poradca. Vyzval pritom verejnosť, aby oznámila každý prípad ohľadne aktivít ilegálnych ozbrojených skupín. Informácie o skladoch zbraní, nebezpečných a ozbrojených militantoch, bombách v budovách a na iných miestach sú podľa neho mimoriadne dôležité.

"Cieľom síl ATO (protiteroristickej operácie) nie je niekoho poraziť, ale priniesť mier do Donbasu a vrátiť tento región späť k normálnemu životu," dodal Heraščenko.