Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v operácii v Doneckej oblasti

Proruskí ozbrojenci sa presúvajú k doneckému letisku, 26. mája 2014 Foto: TASR/AP

Počet obetí ATO v Donecku sa môže priblížiť k stovke. Medzi nimi by podľa neho mohlo byť od 20 do 50 civilistov. Zábery nie sú vhodné pre deti a slabé povahy.

Kyjev 27. mája (TASR) - Protiteroristická operácia v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny pokračuje. Vo vysielaní spravodajskej televíznej stanice 5 kanal to dnes uviedol hovorca ukrajinských ozbrojených síl Oleksij Dmytraškovskyj.

Podľa jeho slov, ktoré cituje internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda, pracujú aktuálne na letisku v Donecku vyšetrovatelia Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a prokurátori. Už v krátkom čase by mal byť známy presný údaj o počte teroristov, zlikvidovaných v priestore doneckého letiska.

V súčasnosti sa prijímajú opatrenia na posilnenie ochrany štátnej ukrajinsko-ruskej hranice tak, aby ruskí diverzanti, teroristi nemohli prenikať na ukrajinské územie, dodal Dmytraškovskyj.

Hovorca vyjadril nádej, že v krátkom čase budú všetky otázky týkajúce sa materiálno-technického zabezpečenia ozbrojených síl riešiť štát a rezort obrany, aj keď už teraz sa situácia v oblasti zabezpečenia vojakov výrazne zlepšila.



V Donecku evakuovali školy, mesto je odrezané od sveta



Vo východoukrajinskom Donecku, kde od pondelka prebieha tzv. protiteroristická operácia (ATO) vládnych síl, sa dnes popoludní začala evakuácia škôl a ďalších vzdelávacích zariadení.

Proruský ozbrojenec mení svoju pozíciu neďaleko Medzinárodného letiska Sergeja Prokofieva v ukrajinskom Donecku 26. mája 2014.
Foto: TASR/AP


Všetky správcovské spoločnosti, ktoré sa starajú o bytové domy v meste, dostali nariadenie pripraviť kryty civilnej obrany, informovala agentúra ITAR-TASS.

Ukrajinskí vládni vojaci zatarasili všetky cesty do mesta. Zavretých dnes zostalo aj mnoho obchodov, kaviarní a bánk, mestská hromadná doprava funguje v závislosti od vývoja situácie.

Podľa ITAR-TASS sa popoludní nad mestom znova objavili vojenské stíhačky.

Tlačová služba Doneckej ľudovej republiky (DĽR) informovala, že dnes od 12.00 h miestneho času vládne sily obnovili aktívnu fázu ATO. Proruské vedenie mesta očakáva útok vládnych síl.

Podľa informácií, ktoré má k dispozícii agentúra ITAR-TASS, obyvatelia mesta dostali tri hodiny na to, aby ho prípadne opustili. Časový rámec tejto výzvy však agentúra neuviedla.

Telá proruských ozbrojencov, ktorí prišli o život v boji s ukrajinskými vládnymi vojakmi v Donecku, 27. mája 2014
Foto: TASR/AP


Predseda predsedníctva Najvyššej rady DĽR Denis Pušilin informoval, že počet obetí ATO v Donecku sa môže priblížiť k stovke. Medzi nimi by podľa neho mohlo byť od 20 do 50 civilistov.

Donecký primátor Alexander Lukiančenko dnes informoval, že boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami vo východoukrajinskom Donecku si v pondelok a noci nadnes vyžiadali najmenej 40 obetí. V doneckých nemocniciach je hospitalizovaných 31 zranených, z toho štyria civilisti.

Lukiančenko neskôr podľa UNIAN spresnil, že zo 43 extrémistov zranených počas bojov sú len ôsmi obyvateľmi Donecka. Ďalší ôsmi majú trvalý pobyt v Rusku, vrátane Moskvy a čečenských miest Groznyj a Gudermes. Medzi zranenými sú aj obyvatelia Krymu. Miesto trvalého pobytu 18 zranených zatiaľ nie je známe.

Policajti stoja vedľa tela neidentifikovanej ženy m ktorú zabila črepina po ostreľovaní ukrajinských vládnych síl v Donecku na Ukrajine, 26. mája 2014
Foto: TASR/AP


Ukrajinská vláda dnes obvinila Rusko, že na územie Ukrajiny vysiela teroristov a v súvislosti s najnovším prienikom skupiny ozbrojencov na svoje územie z Ruska vyjadrila rozhodný protest.

Obvineniu predchádzal v noci nadnes incident medzi ukrajinskou pohraničnou strážou a skupinou ozbrojených mužov, ktorí sa s kolónou asi 40 nákladných a osobných áut a mikrobusov snažili preniknúť na ukrajinské územie.

"Máme dôvody domnievať sa, že ruskí teroristi sú na ukrajinské územie vysielaní, organizovaní a financovaní pod priamou kontrolou Kremľa a ruských tajných služieb," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského rezortu diplomacie.




OBSE stratila kontakt s pozorovateľským tímom
Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes oznámila, že stratila kontakt s jedným zo svojich pozorovateľských tímov pri Donecku na východe Ukrajiny, kde prebiehajú boje medzi vládnymi silami a proruskými militantmi.

Štvorčlenný medzinárodný tím bol v pondelok večer na rutinnej obchôdzke východne od Donecka, keď došlo ku strate kontaktu, tvrdí OBSE.

"Doteraz sme neboli schopní opäť nadviazať komunikáciu... Pokračujeme v úsilí a využívame naše kontakty na mieste. Ukrajinskú vládu aj regionálne úrady sme o situácii informovali," citovala z vyhlásenia OBSE agentúra Reuters.

OBSE v marci odsúhlasila vyslanie civilných pozorovateľov na Ukrajinu v snahe zmierniť krízu, čo sa jej však nepodarilo. Misiu tvorí okolo 282 osôb, z nich 198 sú civilní medzinárodní pozorovatelia zo 41 členských štátov OBSE.

Pozorovateľov z OBSE na Ukrajine zrejme zadržiavajú separatisti, tvrdí Dánsko

Nezvestnú štvoricu pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zrejme zadržiavajú na Ukrajine proruskí separatisti. Oznámil to dnes dánsky minister obchodu a rozvoja Mogens Jensen. Dodal, že medzi štyrmi nezvestnými pozorovateľmi je aj občan Dánska.

"Môžem potvrdiť, že dánsky občan vyslaný v rámci OBSE bol podľa našich informácií včera zadržaný ozbrojenými separatistami na Ukrajine spolu s troma ďalšími pozorovateľmi," citovala Jensena agentúra Reuters.

OBSE dnes oznámila, že stratila kontakt s jedným zo svojich pozorovateľských tímov pri Donecku na východe Ukrajiny, kde prebiehajú boje medzi vládnymi silami a proruskými militantmi. Štvorčlenný medzinárodný tím bol v pondelok večer na rutinnej obchôdzke východne od Donecka, keď došlo ku strate kontaktu.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes konštatoval, že parlament v Kyjeve neratifikoval memorandum medzi Ukrajinou a OBSE, ktoré zaručuje imunitu členom jej misie.

"Preto, keď sa členovia misie OBSE stratia, neexistujú žiadne právne dôvody žiadať o naliehavé opatrenia na ich nájdenie a zaistenie ich bezpečnosti," citovala ruského ministra zahraničných vecí agentúra ITAR-TASS.

Lavrov: Členovia misie OBSE na Ukrajine nemajú imunitu

Parlament v Kyjeve neratifikoval memorandum medzi Ukrajinou a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré zaručuje imunitu členom jej misie. Oznámil to dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

"Preto, keď sa členovia misie OBSE stratia, neexistujú žiadne právne dôvody žiadať o naliehavé opatrenia na ich nájdenie a zaistenie ich bezpečnosti," citovala agentúra ITAR-TASS ruského ministra zahraničných vecí.

Kyjev vyzval Moskvu, aby uplatnila svoj vplyv v záujme prepustenia pozorovateľov

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes Moskvu, aby uplatnila svoj vplyv v záujme prepustenia členov monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), zadržiavaných v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny členmi proruských formácií.

Podľa vyhlásenia, ktorého obsah priblížila tlačová agentúra UNIAN, rezort súčasne vyjadril hlboké znepokojenie nad prerušením spojenia s jednou zo skupín misie. Podľa ukrajinského ministerstva štyroch pozorovateľov zadržiavajú členovia jednej zo skupín, ktoré vykonávajú nezákonnú činnosť v tomto regióne Ukrajiny s podporou Ruskej federácie.

Kyjev preto apeluje na ruskú stranu, aby sa u svojich stúpencov zasadila za neodkladné prepustenie zadržiavaných osôb.

Na ukrajinskom ministerstve zahraničných vecí si dnes radca ruskej ambasády v Kyjeve Andrej Vorobiev prevzal nótu, týkajúcu sa ďalšieho prekročenia rusko-ukrajinskej štátnej hranice skupinou ozbrojencov počas uplynulej noci. Kyjev vyjadril v dokumente dôrazný protest voči nečinnosti ruských štátnych orgánov, vrátane príslušníkov Pohraničnej stráže.