Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Z Ukrajiny hlásia najkrvavejšie boje od vyhlásenia prímeria

Doneckom otriasajú silné výbuchy, počuť streľbu a na oblohu stúpa z viacerých lokalít hustý dym (na snímke) počas ostreľovania Foto: TASR/AP

V okolí hlavného letiska v Donecku na východe Ukrajiny pokračovali aj dnes boje medzi vládnymi silami a separatistami.

Kyjev 29. septembra (TASR) - Najmenej 15 ľudí zahynulo dnes na východe Ukrajiny v najhorších bojoch od vyhlásenia prímeria pred troma týždňami, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Počas bojov v okolí letiska v Donecku, ktoré kontrolujú separatisti, zahynulo sedem vládnych vojakov a deväť utrpelo zranenia, uviedol Jurij Birjukov, poradca prezidenta Petra Porošenka.

Separatisti oznámili, že prišli o piatich bojovníkov a osem ďalších utrpelo zranenia.

Troch zabitých civilistov hlásila radnica v Donecku.

Okrem prímeria sa Kyjev a separatisti 5. septembra v bieloruskom Minsku dohodli na výmene zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých". Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko dnes na brífingu v Kyjeve informoval, že od podpisu dohody bolo prepustených už vyše 1000 ukrajinských vojakov.


V okolí letiska v Donecku pokračovali boje

V okolí hlavného letiska v Donecku na východe Ukrajiny pokračovali aj dnes boje medzi vládnymi silami a separatistami, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačové oddelenie doneckej radnice.
Žena si prezerá škody po ostreľovaní Donecka, 29. septembra 2014
Foto: TASR/AP

Situácia bola podľa neho popoludní "extrémne napätá. Bojové akcie v oblasti letiska sa nezastavili".

Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko medzitým na brífingu v Kyjeve informoval, že za uplynulých 24 hodín zahynulo v bojoch na východe Ukrajiny deväť vládnych vojakov a 27 utrpelo zranenia.

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina Lysenko informoval aj o výmene zajatcov.

"Za ostatných 24 hodín bolo prepustených 30 zajatých ukrajinských vojakov, 27 z nich je príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl, dvaja sú z Národnej gardy a jeden z pohraničnej stráže," povedal Lysenko. Dodal, že od podpisu dohody so separatistami v Minsku z 5. septembra bolo prepustených už vyše 1000 ukrajinských vojakov.