Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Mestom Doneck otriasla silná explózia

Na snímke muž odstraňuje úlomky skla z okna Foto: TASR/AP

Explózia rozbila okná do okruhu niekoľkých kilometrov, ale nie sú žiadne správy o obetiach.

Kyjev 20. októbra (TASR) - Silný výbuch neďaleko továrne na výrobu munície dnes otriasol východoukrajinským mestom Doneck, ktoré je v rukách proruských povstalcov. Explózia rozbila okná do okruhu niekoľkých kilometrov, ale nie sú žiadne správy o obetiach, informovala tlačová agentúra Reuters.

Výbuch nastal v severovýchodnej časti Donecka okolo poludnia miestneho času (11.00 h SELČ). Vznikol požiar a k oblohe stúpal stĺp sivého dymu. Tlakové vlny poškodili budovy.

Podľa agentúry AP došlo k explózii neďaleko továrne na spracovanie gumy.

Doneck je baštou proruských separatistov bojujúcich proti ukrajinským vládnym silám. Každodenné boje v oblasti sa síce zmiernili, ale pokračujú aj napriek platnému prímeriu, na ktorom sa povstalci a Ukrajina dohodli začiatkom minulého mesiaca.

Hovorca ukrajinskej armády poprel, že dnešnú explóziu spôsobila raketa vystrelená vládnymi vojakmi, a zdôraznil, že Kyjev nemá s incidentom nič spoločné.

OSN odhaduje, že od oznámenia prímeria zahynulo vyše 300 ľudí. Počas šesťmesačných bojov medzi oboma stranami prišlo o život celkovo už najmenej 3660 ľudí.