Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Doneckí separatisti pohrozili útokom na stanovištia vojakov Ukrajiny

Plynová maska s prilbou na barikáde pred budovou regionálnej správy v Donecku, 15. mája 2014 Foto: TASR/AP

Koniec ultimáta je stanovený na 21.00 h miestneho času (20.00 h SELČ).

Slovjansk 15. mája (TASR) - Jeden z veliteľov doneckých separatistov pohrozil útokom na kontrolné stanovištia ukrajinských vojakov, ak sa ešte dnes nestiahnu.

Videozáznam s hrozbou sa objavil na Facebooku, informovala agentúra Reuters.

Sergej Zdriľuk vyhlásil, že jeho jednotky sú už na svojich miestach. "Som pripravený sám preliať prvú krv... Ak svoju techniku nestiahnu 20-30 kilometrov od Donecka, všetky kontrolné stanovištia budú zničené. Máme ťažké zbrane," varoval v 30-minútovom videozázname.

Koniec ultimáta stanovil na 21.00 h miestneho času (20.00 h SELČ).

Zdriľuk sa predstavil ako zástupca Igora Strelkova, ktorého vymenovali za veliteľa separatistických síl po nedeľňajšom referende o nezávislosti samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Zdriľuka aj Strelkova označuje vláda v Kyjeve za "teroristov".

Zdriľuk sa zmienil aj o napätí medzi konkurenčnými skupinami rebelov. Sťažoval sa na aktivity istého "kučeravého muža", ktorého identifikoval ako bývalého príslušníka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Tento muž, ktorý vystupuje pod prezývkami "Kúzelník" a "Vtipkár" má podľa Zdriľuka k dispozícii 30-člennú skupinu.

Taktiež povedal, že Strelkov, ktorého Kyjev označil za dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU, má k dispozícii desaťtisíc bojovníkov a 1000 obrnených vozidiel. Podľa agentúry Reuters však nie je možné tieto počty overiť.