Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Doplňujúce voľby na miesto Johnsona v Snemovni sa budú konať 20. júla

Na archívnej snímke Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Konzervatívna strana informovala, že jej kandidátom na tento poslanecký post na predmestí Londýna je Steve Tuckwell.

Londýn 16. júna (TASR) - Doplňujúce voľby na miesto poslanca Dolnej snemovne britského parlamentu, ktoré sa uvoľnilo po odchode expremiéra Borisa Johnsona, sa budú konať 20. júla. Oznámili to vo štvrtok večer úrady v príslušnej londýnskej štvrti, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Konzervatívna strana informovala, že jej kandidátom na tento poslanecký post na predmestí Londýna je Steve Tuckwell.

Johnson v piatok 9. júna oznámil, že s okamžitou platnosťou odstupuje z funkcie poslanca Dolnej snemovne v súvislosti s vyšetrovaním aféry "Partygate", teda konania večierkov vo vládnych budovách v čase platnosti pandemických obmedzení.

Expremiér uviedol, že k takémuto kroku pristúpil po tom, ako dostal list o vyšetrovaní parlamentného výboru, ktorý preveroval, či poslancom neposkytol nepravdivé vyjadrenia o večierkoch vo vládnych budovách v čase platnosti pandemických obmedzení.

Predmetný výbor vo štvrtok zverejnil kompletnú správu zo svojho ročného vyšetrovania kauzy "Partygate". Uviedol v nej, že Johnson úmyselne zavádzal britských poslancov o lockdownových večierkoch vo vládnych budovách. Expremiér správu označil za "klamstvo".

"Doplňujúce voľby v parlamentnom volebnom obvode Uxbridge a South Ruislip sa uskutočnia vo štvrtok 20. júla 2023," uviedla rada v londýnskeho obvodu Hillingdon.

V rovnakom termíne sa budú konať aj doplňujúce voľby na miesto Johnsonovho blízkeho spojenca a kolegu z Konzervatívnej strany Nigela Adamsa, ktorý sa svojho poslaneckého mandátu taktiež vzdal, pričom tak spravil bezprostredne po Johnsonovom odchode zo Snemovne. Bol poslancom za volebný obvod Selby a Ainsty v grófstve North Yorkshire.

Svoj odchod zo Snemovne medzičasom avizovala aj ďalšia konzervatívna poslankyňa a spojenkyňa Johnsona, Nadine Dorriesová. Oficiálne tak však zatiaľ nespravila, takže nebol stanovený ani termín doplňujúcich volieb na jej miesto.

Aféra o lockdownových večierkoch známa ako Partygate prepukla po zisteniach, že v sídlach vládnych inštitúcií sa v rokoch 2020 a 2021 konali večierky v rozpore s prísnymi opatreniami proti šíreniu covidu. Polícia ich účastníkom udelila 126 pokút, z nich jednu expremiérovi.

Johnson doviedol Konzervatívnu stranu v roku 2019 k presvedčivému volebnému víťazstvu. Necelé tri roky na to ho pre množstvo škandálov vlastná strana prinútila opustiť premiérsky post.