Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Air Berlin oznámila platobnú neschopnosť, rokuje sa o jej budúcnosti

Na archívnej snímke z 5. októbra 2016 lietadlo Air Berlin, druhej najväčšej leteckej spoločnosti v Nemecku letí nad mestom Wustermark. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda poskytla spoločnosti dočasný úver 150 miliónov eur.

Berlín 15. augusta (TASR) - Air Berlin, druhá najväčšia nemecká letecká spoločnosť, oznámila na okresnom súde v Berlíne-Charlottenburgu svoju platobnú neschopnosť. Vedenie aerolínií dnes informovalo, že prevádzku nezastavuje.

K nesolventnosti došlo po tom, čo jej hlavný akcionár z Abú Zabí Etihad Airways dospel k záveru, že aerolíniám neposkytne ďalšie financie na činnosť, lebo nemajú pozitívny program pre svoju budúcnosť. Vedenie arabských aerolínií o tom informovalo nemeckú spolkovú vládu už v piatok (11.8.) v neskorých hodinách.

O časť spoločnosti má záujem Lufthansa, ale aj viaceré ďalšie aerolínie. Rokovanie o prevzatí jej častí Lufthansou už výrazne pokročili. Spolkový minister Alexander Dobrindt povedal, že domáci protimonopolný úrad určite nebude mať proti nákupu Lufthansy námietky, lebo nepôjde o prevzatie celej spoločnosti.

Spolková vláda poskytne spoločnosti preklenovací úver 150 miliónov eur. Vďaka nemu môže pokračovať v činnosti do konca novembra. Kabinet už o svojom zámere informoval Európsku komisiu. Minister Dobrindt predpokladá, že schválenie pomoci v Bruseli bude trvať „pár dní“.

Spolkový úrad pre leteckú dopravu udelil súhlas na pokračovanie činnosti Air Berlin pohotovo.

Schodok v hospodárení Air Berlin dosiahol vlani 780 eur. Jeho situácia sa vyostrila v marci po prechode na letný letový poriadok. Počet oneskorených odletov sa výrazne zvýšil.

Obchodovanie s akciami Air Berlin sa zastavilo dnes napoludnie. Naposledy sa predávali po 0,76 eura. Na začiatku roka bol kurz 20 eur za akciu.

Kríza leteckej spoločnosti sa začala v roku 2013, keď dlhy presiahli hodnotu jej vlastného kapitálu. Vlani dosiahla hodnota dlhov dvojnásobok hodnoty jej majetku. Spoločnosť zamestnáva viac ako 8000 osôb.