Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Lietadlo EgyptAir sa zrútilo, vrak našli pri gréckom ostrove Karpathos

Na archívnej snímke z 29. marca 2016 cestujúci vystupujú z uneseného lietadla kráča z lietadla po pristátí na medzinárodnom letisku v Larnake na Cypre. Lietadlo EgyptAir so 66 ľuďmi na palube sa zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry. Foto: TASR/AP

Na palube lietadla sa údajne nachádzalo 56 pasažierov a desať členov posádky. Žiadni z nich by nemali byť občanmi Slovenskej republiky. Letecký expert hovorí o teroristickom útoku.

Káhira 19. mája (TASR/Teraz.sk) - Dopravné lietadlo spoločnosti EgyptAir, let MS804, smerujúce z Paríža do Káhiry sa podľa najnovších informácií zrútilo. Francúzsky prezident Francois Hollande túto informáciu potvrdil. V súvislosti s príčinami havárie nevylúčil Hollande žiadnu z možných hypotéz, oznámila agentúra AP. Airbus totiž nepristál na žiadnom z letísk v danom regióne.

Príbuzní cestujúcich letu MS804 leteckej spoločnosti EgyptAir nariekajú po odchode z prevádzkovej budovy spoločnosti v Káhire 19. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Príbuzní cestujúcich letu MS804 leteckej spoločnosti EgyptAir odchádzajú z prevádzkovej budovy spoločnosti v Káhire 19. mája 2016. Lietadlo EgyptAir so 66 ľuďmi na palube sa zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry.
Foto: TASR/AP


Egyptský premiér Šaríf Ismáíl povedal, že v tomto prípade nemožno vylúčiť teroristický útok, uviedla agentúra Reuters.

Na snímke príbuzná obetí letu MS804 leteckej spoločnosti Egyptair plače na parížskom letisku Charlesa de Gaulla 19. mája 2016. Lietadlo EgyptAir so 66 ľuďmi na palube sa zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry.
Foto: TASR/AP


Prebiehajúce pátranie sa teraz sústreďuje na hľadanie trosiek stroja. Podľa egyptského úradu pre civilné letectvo miestom zrútenia bolo pravdepodobne Stredozemné more.

Na snímke príbuzná obetí letu MS804 leteckej spoločnosti Egyptair na parížskom letisku Charlesa de Gaulla 19. mája 2016. Lietadlo EgyptAir so 66 ľuďmi na palube sa zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry. Potvrdili to 19. mája predstavitelia egyptského civilného letectva, ktorých citovala agentúra AP.
Foto: TASR/AP


Na palube lietadla sa nachádzalo 56 pasažierov a desať členov posádky. Lietadlo vyštartovalo z parížskeho Letiska Charlesa de Gaulla v stredu o 23.09 h SELČ. Dispečeri s ním stratili kontakt dnes o 02.45 h SELČ ešte predtým, ako dosiahlo egyptský vzdušný priestor. V Káhire malo pristáť o 03.00 h SELČ.




Kapitán lietadla mal nalietaných 6000 hodín, jeho kopilot 4000 hodín, pripomína stanica CNN.




Lietadlo typu Airbus A320 sa stratilo z radarových sledovacích systémov, keď bolo vo výške 11,3 kilometra nad východnou časťou Stredozemného mora. Spoločnosť EgyptAir medzitým skontaktovala príslušné úrady, nasadené boli pátracie a záchranné tímy. Do pátracej akcie sa zapojilo aj egyptské vojenské námorníctvo.




Pátracia operácia je koordinovaná s gréckymi úradmi. Podľa spoločnosti EgyptAir došlo k prerušeniu kontaktu, keď sa lietadlo nachádzalo približne 16 kilometrov pred egyptským vzdušným priestorom.




Podľa meteorológov stanice CNN bolo v inkriminovanom čase v Stredomorí jasné a pokojné počasie.



Medzi cestujúcimi boli Egypťania, Briti i Francúzi


Tridsať Egypťanov a 15 Francúzov bolo medzi 56 cestujúcimi nezvestného dopravného lietadla. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na údaje EgyptAir.

V zozname pasažierov letu let MS804 figurujú aj dvaja Iračania a po jednom občanovi z Alžírska, Belgicka, Británie, Čadu, Kanady, Kuvajtu, Portugalska, Saudskej Arábie a Sudánu.

Kuvajtské ministerstvo zahraničných vecí identifikovalo Kuvajťana, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou dnes zahynul pri páde lietadla spoločnosti EgyptAir do Stredozemného mora.

Ministerstvo vo vyhlásení dnes popoludní uviedlo, že nezvestným pasažierom je Abdul Muhsín al-Mutajrí. Ďalšie podrobnosti o mužovi neposkytlo. Kuvajt je v súvislosti s haváriou stroja v kontakte s egyptskými úradmi, dodalo ministerstvo.

Medzi pasažiermi nezvestného letu sa nachádzal aj nemenovaný študent, ktorý bol na výcviku vo francúzskej vojenskej škole a letel po úmrtí matky domov za svojou smútiacou rodinou v Čade. Muž chcel vyjadriť sústrasť rodine a poskytnúť jej útechu.

Ďalším pasažierom letu bol Egypťan vracajúci sa domov po liečbe vo Francúzsku, uviedli dvaja jeho šokovaní priatelia, ktorí prišli na parížske letisko Charlesa de Gaulla. "Trhá mi to srdce," povedal jeden z priateľov.

Na parížske letisko prichádzali ďalší cestujúci, ktorí čakali na let do Káhiry o 15.45 h. Väčšina opýtaných pôsobila pokojne a novinárom povedala, že nemá zmysel zrušiť kvôli strachu cestu - hoci mnohí priznali, že sú vystrašení.




Pilot lietadla podľa agentúry Reuters nevyslal núdzový signál a posledný krát komunikoval s dispečermi 10 minút pred tým, ako lietadlo zmizlo z radarov.

Na palube lietadla by sa nemali nachádzať žiadni Slováci


Na palube dopravného lietadla spoločnosti EgyptAir, let MS804, ktoré havarovalo, pravdepodobne neboli občania Slovenskej republiky."Podľa prvých informácií, ktoré máme k dispozícii, by medzi cestujúcimi nemali byť občania Slovenskej republiky. Sme však v kontakte s úradmi tak vo Francúzsku, ako aj v Egypte," povedal pre TASR hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Stano hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Stano.



Francúzsky premiér v súvislosti s haváriou lietadla nevylučuje žiadnu príčinu


V súvislosti s pravdepodobnou haváriou lietadla Airbus A320 spoločnosti EgyptAir, let MS804 nemožno vylúčiť "nijakú hypotézu", uviedol francúzsky premiér Manuel Valls.

Na snímke príbuzná obetí letu MS804 leteckej spoločnosti Egyptair plače na parížskom letisku Charlesa de Gaulla 19. mája 2016. Lietadlo EgyptAir so 66 ľuďmi na palube sa zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry.
Foto: TASR/AP


V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL Valls povedal, že Francúzsko je pri pátraní po nezvestnom lietadle spolupracovať s egyptskými civilnými a vojenskými leteckými úradmi.

Pre príbuzných cestujúcich, ktorí sa v čase nehody nachádzali na palube havarovaného lietadla, zriadili francúzske úrady krízové centrum na parížskom letisku Charlesa de Gaulla.

Letecký expert teroristický útok nevylučuje


Francúzsky letecký expert Jean-Paul Troadec, bývalý prezident Francúzskeho úradu pre vyšetrovanie leteckých nešťastí (BEA) podľa portálu theguardian.com nevylučuje ako príčinu nešťastia teroristický útok.

Povedal, že "v prípade zmiznutia lietadla spoločnosti EgyptAir musíme byť naozaj opatrní, Najdôležitejšie je zahájiť vyšetrovanie a, ak je to možné, nájsť časti strateného lietadla. V súvislosti s možnou príčinou zmiznutia letu MS804 sa nám ponúka niekoľko hypotéz." Troadec uviedol, že možnosť výbuchu na palube, odpálením bomby alebo samovražedným útočníkom, je veľmi pravdepodobná. "Technická príčina je totiž možná, ale pri tak dobrých leteckých podmienkach málo pravdepodobná. Do úvahy prichádza i zostrelenie raketou ako to bolo v prípade lietadla Malaysia Airlines v júli 2014."

Svoje teórie zakladá na skutočnosti, že posádka nevydala núdzový signál, čo sa stáva väčšinou len vtedy, ak dôjde k náhlemu problému a nie technickej závade.

Grécky minister obrany: Lietadlo prudko manévrovalo


Lietadlo pred zmiznutím z radarov prudko manévrovalo a potom náhle stratilo výšku, povedal grécky minister obrany Panos Kammenos, ktorého citovala agentúra AP.

Panos Kammenos, archívne foto.
Foto: TASR/AP/Petros Giannakouris
Podľa Kammenosa sa lietadlo v čase incidentu nachádzalo 16-24 kilometrov za hranicou egyptského vzdušného priestoru a letelo vo výške 11.277 metrov.

"Lietadlo urobilo obrat o 90 stupňov doľava a potom o 360 stupňov doprava a potom kleslo z 11.277 metrov na 4572 metrov a následne vo výške 3048 metrov zmizlo z radaru," povedal Kammenos.

Podľa gréckeho úradu pre civilné letectvo let Airbusu A320 spoločnosti EgyptAir prebiehal bez problémov až do chvíle, keď mali riadenie letu prevziať egyptskí dispečeri. Pilot na ich výzvy nereagoval a lietadlo následne zmizlo z obrazoviek radarov.

Keammenosove vyjadrenia sú prvým náznakom toho, čo sa mohlo stať, keď lietadlo vstúpilo do egyptského vzdušného priestoru a jeho riadenie mala prevziať veža v Káhire.

Airbus hľadajú lode a lietadlá z Británie, Grécka, Francúzska


Británia posiela vojenskú loď a lietadlo do spoločnej pátracej operácie, ktorej cieľom je nájsť nezvestné lietadlo spoločnosti EgyptAir. Podľa egyptských predstaviteľov havarovalo dnes skoro ráno do východnej oblasti Stredozemného mora.

Britský minister obrany Michael Fallon povedal, že vyslal podpornú loď RFA Lyme Bay kráľovských námorných síl, ktorá sa nachádza v Stredozemnom mori. Minister vyslal aj lietadlo C-130 Hercules zo základne Akrotiri na Cypre, aby pomohlo pri pátraní. "Sme pripravení poskytnúť ďalšiu pomoc," dodal Fallon.

Británia oznámila, že medzi 66 ľuďmi na palube Airbusu A320, ktorý smeroval z Paríža do Káhiry, mala jedného svojho občana.

Grécko má v pohotovosti ponorku, ktorá sa zúčastňuje na cvičení NATO približne 160 kilometrov od predpokladanej oblasti dnešnej havárie lietadla spoločnosti EgyptAir. Oznámil to grécky minister obrany Panos Kammenos a dodal, že v prípade potreby možno využiť aj stíhačku F-16 umiestnenú na ostrove Kréta.

Grécko už poskytlo do pátracej a záchrannej operácie fregatu námorných síl, dve vojenské transportné lietadlá a lietadlo vybavené rádiolokátorom.

Egypt, ktorý riadi celú operáciu, vyslal vojenské transportné lietadlo C-130 a dve stíhačky F-16.

Francúzsko poskytuje podporné lietadlá námorných síl typu Falcon, dodal grécky minister obrany Kammenos. Jedno z týchto francúzskych prieskumných lietadiel sa nachádzalo v Stredozemnom mori, kde monitorovalo migrantov plaviacich sa do Európy. Paríž poskytne aj člny a zrejme i loď.

Grécko sa takisto skontaktovalo so Spojenými štátmi a Ruskom. Americká strana ponúkla pomoc v podobe podporných lietadiel a Grécko ponuku prijalo.

NATO je pripravené pomôcť pri pátraní


Severoatlantická aliancia je ochotná pomôcť pri pátraní po havarovanom lietadle EgyptAir, ktoré v noci nadnes zmizlo z radarov nad Stredozemným morom. Na úvod dvojdňovej konferencie ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli to uviedol generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg reční počas tlačovej konferencie 19. mája 2016 v Bruseli.
Foto: TASR/AP
"Viem, že prebiehajú pátracie a záchranné práce a že sa Francúzsko a Egypt dohodli na spolupráci a spoločnom postupe pri skúmaní toho, čo sa stalo," uviedol Stoltenberg. Vzápätí dodal, že ak bude voči aliancii vznesená akákoľvek žiadosť v tejto záležitosti, "NATO je samozrejme pripravené pomôcť".

Podľa Stoltenberga NATO má v Stredozemnom mori niekoľko plavidiel, a to aj v oblasti gréckych ostrovov, kde malo lietadlo zmiznúť. Lode aliancie sa tam podieľajú na spoločnej misii s EÚ s cieľom zabrániť nelegálnemu prevádzaniu migrantov.

Pátracie lietadlo lokalizovalo dva oranžové predmety


Egyptské pátracie lietadlo lokalizovalo dva oranžové predmety, ktoré podľa presvedčenia odborníkov pochádzajú z nezvestného lietadla spoločnosti EgyptAir. To sa dnes nadránom podľa doterajších predpokladov zrútilo do Stredozemného mora. Informáciu dnes oznámil nemenovaný predstaviteľ gréckej armády.

Predstaviteľ podľa agentúry AP spresnil, že predmety sa našli 370 kilometrov juhovýchodne od gréckeho ostrova Kréta v oblasti, ktorá už patrí pod kontrolu egyptského letového dispečingu.

Jeden predmet mal obdĺžnikový tvar, dodal predstaviteľ.

EgyptAir popreli nález trosiek


Správy o tom, že sa neďaleko gréckeho ostrova Karphatos, v blízkosti Kréty, našli trosky nezvestného lietadla spoločnosti EgyptAir, nie sú pravdivé. Oznámili to dnes uvedené aerolínie.

"Spoločnosť EgyptAir sa skontaktovala s príslušnými orgánmi v Grécku, ktoré nepotvrdili platnosť tejto informácie," dodali aerolínie vo vyhlásení, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.

Viceprezident EgyptAir pre CNN: Našli sme vrak lietadla


Viceprezident leteckej spoločnosti EgyptAir Ahmad Ádil dnes pre spravodajskú televíziu CNN povedal, že sa našli trosky dosiaľ nezvestného lietadla, ktoré sa podľa doterajších predpokladov skoro ráno zrútilo do Stredozemného mora.

"Našli sme vrak," povedal Ádil v exkluzívnom interview reportérke CNN Christianne Amanpourovej.

"Je toľko dôvodov, prečo mohlo lietadlo spadnúť z oblohy a havarovať. V tomto štádiu nemáme žiadne vysvetlenie. Potrebujeme ďalšie vyšetrovanie," dodal viceprezident EgyptAir.

Vrak našli pri Karpathose

Vrak lietadla našli v mori pri gréckom ostrove Karpathos. Oznámili to aerolínie a egyptské ministerstvo zahraničných vecí.



Spoločnosť EgyptAir dostala od ministerstva list, podľa ktorého sa na hladine mora našli plávajúce predmety, ktoré sú pravdepodobne časťami vraku nezvestného Airbusu A320, ale tiež dve záchranné vesty a predmety z plastu. Tlačovej agentúre DPA to povedal oficiálny zdroj z leteckej spoločnosti.

Odborníci spolu s gréckymi úradmi pracujú na identifikácii nájdeného materiálu, dodal zdroj.

Egypt: Je pravdepodobnejšie, že príčinou havárie lietadla bol teroristický útok


Egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí vyhlásil, že pravdepodobnosť, že príčinou dnešnej havárie lietadla spoločnosti EgyptAir bol teroristický útok, je väčšia než pravdepodobnosť technického zlyhania.

Pravdepodobnosť, že príčinou dnešnej havárie lietadla spoločnosti EgyptAir bol teroristický útok, je väčšia než pravdepodobnosť technického zlyhania. Vyhlásil to egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí, keď odpovedal na otázku novinára na tlačovej konferencii v egyptskej metropole Káhira.

Minister dodal, že nechce vyvodzovať závery, ale analýza poukazuje na terorizmus ako pravdepodobnejšiu príčinu pádu stroja.

Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

A. Kiska poslal kondolenčné listy


Prezident SR Andrej Kiska poslal kondolenčné listy prezidentom Egypta a Francúzska. "Vážený pán prezident, s ľútosťou som prijal správu o tragickej havárii lietadla spoločnosti EgyptAir, pri ktorej zahynuli aj občania Vašej krajiny. Dovoľte mi v tejto smutnej chvíli, aby som v mene svojom, ako aj v mene občanov Slovenskej republiky vyjadril Vám a všetkým príbuzným obetí úprimnú sústrasť," píše sa v liste.

Chronológia vybratých leteckých nešťastí vo svete v roku 2016:

18. mája 2016 – AFGANISTAN – sedem obetí
Na juhu Afganistanu havarovalo azerbajdžanské nákladné lietadlo, pričom zahynulo sedem z deviatich osôb na palube. Lietadlo havarovalo počas štartu z vojenského letiska neďaleko mesta Laškargáh, metropoly provincie Helmand.       

20. apríla 2016 - ČESKO - jedna obeť
Havária lietadla typu Cessna 150, ku ktorej došlo pri juhočeských Strakoniciach, si vyžiadala život pilota. Ten zahynul na mieste nešťastia, neprežil početné zranenia. Telo pilota, ktorý bol na palube sám, bolo zaklinené vo vraku stroja.

13. apríla 2016 - PAPUA NOVÁ GUINEA - 12 obetí
Dvanásť ľudí zahynulo na palube malého lietadla, ktoré sa pokúsilo pristáť na Papue-Novej Guinei. Lietadlo spoločnosti Sunbird Aviation sa zrútilo popoludní v močiari tesne pred pristávacou dráhou v meste Kiunga v strednej časti krajiny. Všetci ľudia na palube vrátane 31-ročného austrálskeho pilota zahynuli.

29. marca 2016 - KANADA - sedem obetí
Životy všetkých siedmich osôb na palube si vyžiadala havária malého súkromného lietadla, ku ktorej došlo na súostroví Magdalen Islands v kanadskej provincii Quebec. Zahynuli piati pasažieri a dvaja piloti.

25. marca 2016 - MAĎARSKO - dve obete
Dve obete si vyžiadal pád malého lietadla v Peštianskej župe v Maďarsku. Stroj mal pristáť na letisku v meste Gödöllö, približne 31 kilometrov severovýchodne od Budapešti. Lietadlom leteli dvaja ľudia, obaja zahynuli.

19. marca 2016 - RUSKO - 62 obetí
Nikto zo 62 ľudí na palube neprežil haváriu lietadla nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai, ktoré sa zrútilo na letisku v ruskom meste Rostov na Done, ležiacom neďaleko ukrajinských hraníc približne 950 kilometrov južne Moskvy. Z 55 cestujúcich letu FZ981, ktorí sa v čase nešťastia nachádzali na palube Boeingu 737-800 letiaceho z Dubaja do Rostova na Done, bolo 33 žien, 18 mužov a štyri deti. Išlo o 44 občanov Ruska, osem Ukrajincov, dvoch Indov a jedného Uzbeka, oznámili aerolínie FlyDubai. Okrem cestujúcich zahynulo aj sedem členov posádky.

13. marca 2016 - BOLÍVIA - sedem obetí
Sedem ľudí zahynulo a 15 utrpelo zranenia, keď sa malé lietadlo zrútilo na trh v severnej Bolívii. Na mieste nešťastia, kam sa zbehli stovky ľudí, vypukol rozsiahly požiar.

29. februára 2016 - RUSKO - jedna obeť
Počas cvičného letu sa v Rusku zrútilo bojové lietadlo Su-25. Pilot zahynul na mieste. K havárii došlo v Stavropoľskom kraji na juhu Ruska. Stroj nebol vybavený žiadnymi zbraňami a zrútil sa v neobývanej oblasti.

26. februára 2016 - NEPÁL - dve obete
Malé lietadlo s 11 ľuďmi na palube havarovalo v hornatej oblasti na západe Nepálu. O život prišli dvaja piloti jednomotorového lietadla.

24. februára 2016 - NEPÁL - 23 obetí
Všetkých 23 osôb na palube zahynulo pri havárii menšieho civilného lietadla, ktoré sa zrútilo v horskej oblasti stredného Nepálu. V lietadle typu DHC-6 Twin Otter spoločnosti Tara Air sa okrem trojčlennej posádky nachádzalo 20 pasažierov a traja členovia posádky. S výnimkou dvoch Kuvajťanov boli všetci cestujúci občanmi Nepálu.

29. januára 2016 - AUSTRÁLIA - tri obete
Traja ľudia zahynuli pri páde malého osobného lietadla do Tichého oceánu pri austrálskom pobreží. Lietadlo odštartovalo z letiska Moorabbin a zrútilo sa pri pobreží mesta Barwon Heads v severovýchodnom zväzovom štáte Viktória.