Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Doručenie humanitárnej pomoci do Sýrie bude ťažšie, než sa čakalo

Na snímke Jan Eliasson. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí John Kerry povedal, že humanitárna pomoc by sa mohla začať doručovať už v pondelok.

Mníchov 14. februára (TASR) - Organizácia Spojených národov stále čaká na bezpečnostné záruky, ktoré umožnia začiatok doručovania dodávok humanitárnej pomoci do obliehaných oblastí v Sýrii v súlade s v Mníchove uzatvorenou dohodou.

Tento proces je omnoho "komplikovanejší", než sa čakalo, uviedol pre DPA námestník generálneho tajomníka OSN Jan Eliasson na 52. medzinárodnej konferencii o bezpečnostnej politike v Mníchove.

"Potrebujeme rýchle činy z ich strán," uviedol s tým, že konvoje s humanitárnou pomocou sú nachystané na transfer, stále však nie je isté, kedy z Damasku dostanú bezpečnostné záruky, aby mohli vyraziť.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry povedal, že humanitárna pomoc by sa mohla začať doručovať už v pondelok.

Diplomati zastupujúci USA, Rusko a ďalšie svetové mocnosti sa vo štvrtok v Mníchove dohodli na okamžitom "urýchlení a rozšírení" dodávok humanitárnej pomoci, vrátane doručenia pomoci do obliehaných oblastí.

Pre tento účel zasadla ešte v sobotu v švajčiarskej Ženeve medzinárodná podporná skupina - zložená zo zástupcov svetových mocností vrátane USA, Ruska, Iránu a Saudskej Arábie -, ktorej úlohou je dohliadnuť na naplnenie tohto plánu.

Mníchovskí delegáti sa okrem urýchleného doručenia dodávok humanitárnej pomoci ďalej dohodli na nastolení dočasného prímeria v Sýrii - a to v čase do jedného týždňa.