Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ročná dotácia pre Buckinghamský palác sa zvýšila o 5,9 milióna eur

Britská kráľovná Alžbeta Foto: TASR/AP

Výška takzvaného "panovníckeho grantu" bola pre fiškálny rok 2013/2014 stanovená v prepočte na 42,6 miliónov eur, čo je o takmer šesť miliónov viac ako vlani.

Londýn 3. apríla (TASR) - Britskej kráľovnej Alžbete II. sa zvýšila ročná dotácia v prepočte o 5,9 miliónov eur. Ide o finančnú čiastku, ktorú britský monarcha dostáva od daňových poplatníkov na vykonávanie oficiálnych povinností, platy pre personál a údržbu kráľovských sídiel. V utorok o tom informovala agentúra AP.

Výška takzvaného "panovníckeho grantu" bola pre fiškálny rok 2013/2014 stanovená v prepočte na 42,6 miliónov eur, čo je o takmer šesť miliónov viac ako vlani. Nová dotácia, ktorá sa rovná 15 percentám zo zisku kráľovských nehnuteľností, nahradila doposiaľ používaný a po stáročia platný systém.

Hovorca Buckinghamského paláca v utorok zdôraznil, že dotácia je v skutočnosti o 15 percent nižšia, ako boli výdavky na prevádzku kráľovskej domácnosti pred piatimi rokmi. Účty kráľovského paláca vlani ukázali, že náklady na prevádzku zázemia koruny vzrástli v prepočte na 38,1 miliónov eur.