Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

Dôvera medzi vládami a technologickými spoločnosťami je otrasená

Na nedatovanej snímke technička spoločnosti google pracuje na jednom z počítačov v dátovom centre v americkom Dallese. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tajné služby a technologické spoločnosti by mali dosiahnuť novú dohodu o zdieľaní dát, aby sa predišlo tomu, že sa útoky podobné tým, čo sa stali v Paríži, budú stávať bežne.

Londýn 20. januára (TASR) - Tajné služby a technologické spoločnosti by mali dosiahnuť novú dohodu o zdieľaní dát, aby sa predišlo tomu, že sa útoky podobné tým, čo sa stali v Paríži, budú stávať bežne. Povedal to dnes bývalý šéf britskej tajnej služby MI6 John Sawers, ktorého citovala agentúra Reuters.

Dôvera medzi vládami a technologickými spoločnosťami je podľa Sawersa otrasená a musí sa vybudovať nanovo. Sawers, obľúbený šéf služby MI6, vykonávajúcej zahraničnú špionáž, sa vyjadril verejne prvýkrát od svojho odchodu z funkcie z vlaňajšieho novembra.

"Musí vzniknúť nová kompaktnosť medzi technologickými spoločnosťami a tými, ktoré sú zodpovedné za bezpečnosť, pokiaľ nechceme vidieť incidenty ako sme videli v Paríži pred týždňom... a nestali sa častými črtami v našich životoch,"
povedal Sawers, pričom sa odvolával aj na bezpečnostné incidenty v Jemene a Nigérii.

Zverejnenie detailov o skutočnom rozsahu sledovania a elektronického monitorovania sveta britskou a americkou vládou, ktoré médiám poskytol bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden, je podľa neho dôvodom tohto zlyhania dôvery.

Výzva na širšie monitorovanie on-line komunikácie prostredníctvom sociálnych sietí Facebook a Twitter je blízka aj ďalším predstaviteľom zo sféry tajných služieb.

Bývalý šéf domácej spravodajskej služby v tejto súvislosti v nedeľu vyhlásil, že britské protiteroristické zákony "nie sú navrhnuté pre súčasný digitálny svet" a už dávno nespĺňajú daný účel.

Táto problematika nadobudla podľa Reuters širší politický význam predovšetkým po atentátoch islamských radikálov, pri ktorých zabili v Paríži 17 ľudí.

Stupeň bezpečnostnej pohotovosti v Británii zvýšili na druhý najvyšší, čo znamená vysokú pravdepodobnosť útoku.