Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Doživotie dostalo 47 členov Fethullahovej teroristickej organizácie

Na archívnej snímke turecký duchovný Fethullah Gülen vo svojej rezidencii v Saylorsburgu. Foto: TASR/AP

Medzi odsúdenými na doživotie sú aj bývalý generálmajor a niekdajší brigádny generál.

Ankara 19. apríla (TASR) - Turecký súd vymeral vo štvrtok doživotné tresty 47 členom tzv. Fethullahovej teroristickej organizácie (FETÖ) za ich účasť na neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v krajine z júla 2016. Informovala o tom agentúra Anadolu s odvolaním sa na justičné zdroje.

Medzi odsúdenými na doživotie sú aj bývalý generálmajor a niekdajší brigádny generál.

Súd v Ankare zároveň vymeral tresty od 12 do 20 rokov 217 členom FETÖ, a to za "poskytovanie podpory za účelom narušenia ústavného poriadku".

Všetci boli odsúdení za aktivity na veliteľstve 58. delostreleckej brigády a na veliteľstve delostreleckej a raketovej školy v Ankare, ktoré podnikli počas prevratu.

Okrem toho súd oslobodil spod obvinení 64 osôb vrátane vojakov, plukovníka a štátneho zamestnanca.

Ankara obviňuje z neúspešného pokusu o vojenský prevrat moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA od roku 1999. Turecko žiada o jeho vydanie. Gülen však akúkoľvek svoju účasť na pokuse o prevrat popiera.

Počas prevratu prišlo o život 250 ľudí a viac ako 2000 ich utrpelo zranenia. Najdramatickejšia bola situácia v Istanbule a Ankare.

V Turecku po pokuse o prevrat prebiehajú politické čistky. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v marci 2018 informoval, že od neúspešného pokusu o prevrat v Turecku zatkli už 160.000 ľudí a prepustili z práce približne rovnaký počet zamestnancov v štátnej správe. Viac ako 50.000 zo zatknutých osôb oficiálne obvinili a zadržiavali vo väzbe počas procesu.