Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Draghi vyzval G20, aby podnikla kroky na ochranu práv afganských žien

Taliansky premiér Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Skupina G20 musí podľa neho urobiť všetko, čo je v jej silách, aby zaistila, že si afganské ženy zachovajú svoje základné slobody a základné práva, najmä právo na vzdelanie.

Rím 26. augusta (TASR) - Taliansky premiér Mario Draghi vo štvrtok vyzval štáty skupiny G20, aby urobila všetko, čo je v jej silách na ochranu práv žien v Afganistane. Informovala o tom agentúra ANSA.

"Hrozí, že (ženy) sa stanú pod vládou Talibanu opäť občanmi druhej kategórie, ktorí budú čeliť násiliu a systematickej diskriminácii pre svoje pohlavie," vyhlásil Draghi na úvod konferencie skupiny G20 o posilnení postavenia žien.

"Nesmieme klamať sami seba. Afganské dievčatá a ženy sú na pokraji straty slobody a dôstojnosti a návratu do svojho bezútešného stavu spred dvoch desaťročí," dodal taliansky premiér.

Skupina G20 musí podľa neho urobiť všetko, čo je v jej silách, aby zaistila, že si afganské ženy zachovajú svoje základné slobody a základné práva, najmä právo na vzdelanie. "Je potrebné zachovať pokrok dosiahnutý za posledných 20 rokov," zdôraznil Draghi.

Agentúra ANSA pripomenula, že ovládnutie Afganistanu militantným hnutím Taliban vyvolalo obavy z návratu brutálneho režimu, ktorý v krajine vládol v 90. rokoch 20. storočia. Počas neho mnohé ženy čelili krutým trestom vrátane ukameňovania.

"Nemôžeme odvracať zrak a ani to nechceme robiť," vyhlásila počas konferencie talianska ministerka pre záležitosti rodiny Elena Bonettiová, ktorá predsedala schôdzke v letovisku Santa Margherita Ligure ležiacom neďaleko Janova. Išlo o prvé podujatie svojho druhu pod taktovkou skupiny G20, ktoré sa venovalo výlučne posilneniu postavenia žien v spoločnosti.

Okrem zástupcov dvadsiatich najväčších ekonomík sveta sa na konferencii zúčastnili aj zástupcovia podnikateľského sektora, mimovládnych organizácií, akademickej obce a občianskej spoločnosti.