Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Drevenú sochu Ježiša Krista si v Manile uctilo vyše milión kresťanov

Oddaní ťahajú sochu Čierneho Nazaretčana počas jeho každoročného sprievodu, ktorý bol obnovený po trojročnom pozastavení z dôvodu pandémie koronavírusu v utorok 9. januára 2024 v Manile na Filipínach. Foto: TASR/AP

Sviatok Čierneho Nazaretčana patrí k najväčším náboženským podujatiam na Filipínach - prevažne katolíckej ostrovnej krajine na juhovýchode Ázie.

Manila 9. januára (TASR) - Viac ako milión kresťanov sa v utorok vo filipínskej metropole Manila zúčastnilo na tradičnej procesii s historickou drevenou sochou čierneho Ježiša Krista známej ako Čierny Nazaretčan. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Sviatok Čierneho Nazaretčana patrí k najväčším náboženským podujatiam na Filipínach - prevažne katolíckej ostrovnej krajine na juhovýchode Ázie.

Drevená socha bola tento rok prvýkrát chránená sklom, aby sa zabránilo pokusom ľudí v dave na ňu vyliezť a dotknúť sa jej. Vlani sa sprievod konal po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu, samotnú sochu však miestne úrady na procesii nevystavili pre obavy zo šírenia nákazy.

Filipínska vláda vyhlásila na utorok v Manile deň pracovného pokoja. Miestne úrady zakázali predaj alkoholu a nosenie strelných zbraní civilistami počas sviatku.

Drevenú sochu čierneho Ježiša Krista v životnej veľkosti podľa tradície priviezol v roku 1606 na Filipíny španielsky kňaz z Mexika. Do štvrte Quiapo v centre Manily si ju každý rok prichádza uctiť množstvo ľudí, aby prosili o spásu, uzdravenie a lepší život a vyjadrili soche vďaku.

Januárovú procesiu často sprevádza tlačenica, keďže niektorí veriaci sa snažia pretlačiť až k soche. Filipínsky Červený kríž informoval, že jeho pracovníci po začiatku sprievodu ošetrili 180 ľudí s pomliaždeninami, tržnými ranami a dýchacími ťažkosťami