Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mexiko zrejme vyhovie žiadosti o vydanie narkobaróna Guzmána do USA

Na sníme aktuálna fotografia drogového bossa Joaquína Guzmána pred jeho útekom z väznice v mexickom meste Almoloya. Foto: TASR/AP

Guzmána zadržali v piatok nadránom príslušníci mexickej námornej pechoty v západomexickom pobrežnom meste Los Mochis, ktoré leží v jeho rodnom štáte Sinaloa.

Mexiko 9. januára (TASR) - Mexická vláda zrejme vyhovie žiadosti Spojených štátov o vydanie nedávno zadržaného narkobaróna Joaquína "El Chapa" Guzmána na trestné stíhanie do USA. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje oboznámené s prípadom.

Rovnakého názoru sú aj mexickí analytici, ktorí sa domnievajú, že ústretovosť mexickej vlády súvisí aj s obavami z ďalšieho Guzmánovho pokusu o útek z väzenia.

Guzmána, ktorý v lete 2015 ušiel z väzenia, zadržali v piatok nadránom príslušníci mexickej námornej pechoty v západomexickom pobrežnom meste Los Mochis ležiacom v jeho rodnom štáte Sinaloa.

Proti vodcovi drogového kartelu v štáte Sinaloa vedie trestné konanie viacero štátov americkej Únie, vrátane Arizony, Kalifornie, Texasu, Illinois, New Yorku a Floridy.

Po Guzmánovom zatknutí vo februári 2014 mexický prezident Enrique Peňa Nieto odmietol jeho vydanie do USA s tým, že bude súdený a odpyká si trest v Mexiku. Guzmánovi sa však v júli tohto roku podarilo z prísne stráženého väzenia Altiplano ujsť cez vyhĺbený tunel a aj za pomoci zamestnancov väznice.

Jeho útek bol tvrdou ranou pre mexickú vládu a naštrbil jej dôveryhodnosť. Svoje renomé si však napravila piatkovou operáciou mexickej námornej pechoty v meste Los Mochis, pri ktorej jej príslušníci narkobaróna zatkli.

Alejandro Hope, mexický expert na bezpečnostné otázky a bývalý príslušník mexickej tajnej služby, v rozhovore pre mexické médiá uviedol, že mexická vláda zrejme teraz už nechce riskovať Guzmánov ďalší útek z väzenia. "Okamžite po tom, ako Guzmán vstúpi do mexickej väznice, začína plánovať svoj útek," vysvetlil Hope.

Iní odborníci však v súvislosti s možným Guzmánovým vydaním do USA upozorňujú, že celú procedúru by mohli zbrzdiť jeho advokáti argumentujúci tým, že ich mandantovi v USA hrozí trest smrti.

Za Guzmánovo vydanie do USA sa vyslovilo viacero amerických politikov, ktorí apelovali na prezidenta USA Baracka Obamu, aby žiadal extradíciu. Ako vysvetlil senátor Marco Rubio, ktorý sa chce uchádzať aj o úrad prezidenta USA, práve "vzhľadom na to, že Guzmán už dvakrát ušiel z mexického väzenia, Spojené štáty nesmú premrhať tretiu možnosť postaviť ho pred americkú justíciu".

Časť mexických politikov s vydaním El Chapa do USA nesúhlasí. Podľa mexického senátora Miguela Barbosu, jedného z lídrov Strany demokratickej revolúcie (PRD), El Chapa by mali súdiť v Mexiku. "Vyhostiť Guzmána by znamenalo vybrať si ľahšiu cestu a súčasne aj poskytnúť dôkaz, že mexický štát nemá silu potrestať na svojom území tých, ktorí tam páchajú trestné činy".