Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Dronový útok na Kyjev si vyžiadal najmenej dvoch ranených

Robotníci inštalujú ukrajinský štátny znak na štít obrovskej sochy Matka Vlasť v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v nedeľu 6. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajinské vzdušné sily neskôr uviedli, že smerom do stredu, na západ a juh Ukrajiny smeruje niekoľko skupín dronov.

Kyjev 22. decembra (TASR) - Pri rozsiahlom dronovom útoku bola vo štvrtok večer v Kyjeve zasiahnutá obytná budova. Zranenia utrpeli v meste najmenej dvaja ľudia, oznámili miestne úrady. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Rezidenčnú budovu v Kyjeve zasiahol dron Šáhid," uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnej sieti Telegram. V príspevku pritom spomenul drony iránskej výroby, ktoré pri útokoch na Ukrajine používa Rusko.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko na Telegrame informoval, že dron zasiahol budovu vo štvrti Solomianskyj. Dodal, že na prvom poschodí budovy vznikol požiar a po útoku previezli do nemocnice jedného muža. Kličko tiež uviedol, že trosky z ďalšieho zničeného dronu zasiahli dom aj v inej kyjevskej štvrti vo východnej časti mesta.

Kyjevská vojenská administratíva zverejnila na sociálnych sieťach fotografie budovy s vybitými oknami, ktorú poškodil dron. Škody pritom podľa nej spôsobili skôr padajúce trosku dronu než samotný dronový útok.

Rusko sa pri dronových a raketových útokoch často zameriava na ukrajinskú metropolu. Podľa agentúry Reuters bol štvrtkový útok už v poradí šiestym útokom na Kyjev za tento mesiac. Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa však drony smerujúce na Kyjev zväčša darí zostreľovať, píše AFP.

Sirény varujúce pred vzdušným útokov sa v Kyjeve rozozvučali vo štvrtok večer a obyvatelia mesta mohli počuť hlasné výbuchy. Mestské úrady následne informovali o aktivácii protivzdušnej obrany a vyzvali ľudí, aby zostali v úkrytoch.

Ukrajinské vzdušné sily neskôr uviedli, že smerom do stredu, na západ a juh Ukrajiny smeruje niekoľko skupín dronov.