Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Druhá svetová vojna v Tichomorí sa skončila pred 70 rokmi

Na archívnej snímke z 15. augusta 1945 ľudia kľačia a počúvajú z rádia prejav japonského cisára Hirohita v Tokiu. Štyri minúty trvajúci prejav, v ktorom japonský cisár Hirohito 15. augusta 1945 oznámil kapituláciu Japonska a koniec druhej svetovej vojny, sa podarilo zrekonštruovať vďaka digitálnym technológiám. Cisársky dvor vydal digitálne upravenú nahrávku v sobotu 1. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Aj po ukončení vojny v Európe prebiehali na Ďalekom východe a v Tichomorí boje medzi americkými a japonskými vojskami.

Tokio/Bratislava 2. septembra (TASR) - Japonsko podpísalo pred 70 rokmi 2.septembra 1945 kapituláciu, čím sa skončila druhá svetová vojna v Tichomorí (v Európe sa skončila kapituláciou Nemecka 8. mája 1945).

Aj po ukončení vojny v Európe prebiehali na Ďalekom východe a v Tichomorí boje medzi americkými a japonskými vojskami. Hoci na Postupimskej konferencii (17. júla 1945 - 2. augusta 1945) navrhli Spojené kráľovstvo, Čínska republika a USA 26. júla 1945 Japonskému cisárstvu bezpodmienečnú kapituláciu všetkých ozbrojených síl, Japonsko návrhu nevenovalo žiadnu pozornosť. USA preto napriek protestom vedcov pristúpilo k použitiu atómovej bomby, ktorá bola výsledkom nákladného amerického výskumného projektu Manhattan.

Na archívnej snímke z roku 1937 japonský cisár Hirohito počas vojenskej prehliadky v Tokiu.
Foto: TASR/AP


Onedlho dopadli na dve japonské mestá atómové bomby - 6. augusta 1945 na Hirošimu a 9. augusta 1945 na Nagasaki. Výbuch v Hirošime zabil 140.000 ľudí, ďalších 74.000 zomrelo pri útoku v Nagasaki.

Zhodenie atómových bômb urýchlilo kapituláciu Japonského cisárstva.



Cisár Hirohito predniesol 15. augusta 1945 historický rozhlasový prejav, v ktorom oznámil kapituláciu. Večer predtým sa stretol s vedúcimi predstaviteľmi vtedajšej japonskej vlády, aby získal ich podporu. Stretnutie sa konalo v bunkri vyhĺbenom na pozemku cisárskeho paláca. V obave z búrlivých protestov predstaviteľov armády, ktorí mohli odmietnuť zastaviť boje, bol Hirohitov prejav nahratý tajne. Cisár v ňom vyjadril ľútosť nad devastáciou, ktorú Japonsku spôsobili atómové bomby zhodené na mestá Hirošima a Nagasaki a žiadal obyvateľstvo zachovať pokoj a pomôcť pri rekonštrukcii krajiny.

Na archívnej snímke Tomie Kondová reční počas rozhovoru pre agentúru AP v Tokiu. Hirohitov prejav počúvala v roku 1945 v jednom zo štúdií verejnoprávnej spoločnosti NHK, kde pracovala ako hlásateľka.
Foto: TASR/AP


K samotnému podpisu kapitulácie došlo 2. septembra na americkej vojnovej lodi USS Missouri, na ktorej viali vlajky USA, Spojeného kráľovstva, Sovietskeho zväzu a Číny. V tokijskom zálive vtedy spolu s ňou kotvilo 250 spojeneckých vojnových plavidiel. Počas podpisovania príslušných aktov za prítomnosti päťdesiatky spojeneckých generálov a predstaviteľov Japonska, preletela nad loďami americká vojenská letka. Asi 1,5 hodiny po podpise sa v tokijskom zálive vylodilo 13.000 oddielov armády USA.        



Japonsko si 70. výročie svojej kapitulácie v druhej svetovej vojne pripomenulo už 15. augusta 2015. Spomienka sa v Tokiu začala na poludnie miestneho času minútou ticha.