Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Druhé kolo prezidentských volieb na Haiti opäť odložili

Žena pre volebnou miestnosťou v Port-au-Princw. Foto: TASR/AP

Druhé kolo volieb sa malo na Haiti pôvodne konať už 27. decembra.

Port-au-Prince 23. januára (TASR) - Druhé kolo prezidentských volieb na Haiti, ktoré sa malo konať v nedeľu, dnes už po druhýkrát odložili. Informoval o tom hovorca Dočasnej volebnej rady (CEP), citovala ho agentúra AP.

CEP sa dohodla na posunutí druhého kola volieb na iný termín, ktorý však hovorca bližšie nespresnil. Dodal len, že vo veci by mala čoskoro prebehnúť tlačová konferencia.

Opozičný prezidentský kandidát Jude Célestin už pred časom vyhlásil, že voľby bude bojkotovať. Prvé kolo hlasovania totiž podľa neho sprevádzali podvody. Jeho stúpenci a ďalší kritici vlády zároveň avizovali, že plánujú zorganizovať sériu pouličných protestov.

Druhé kolo volieb sa malo na Haiti pôvodne konať už 27. decembra. CEP však hlasovanie niekoľko dní predtým zrušila a nový termín stanovila až tento štvrtok.

Hlasovať sa malo o nástupcovi prezidenta Martellyho. Voliči si mohli vybrať medzi Jovenelom Moisom z vládnucej strany PHTK a Célestinom zo strany Lapeh. V prvom kole z 25. októbra získal podnikateľ Moise 32 percent a bývalý štátny úradník Célestin 25 percent hlasov. Opozícia však výsledky prvého kola opakovane spochybnila.

Haiti je považované za najchudobnejšiu krajinu Latinskej Ameriky. Prezidentské voľby mali umožniť návrat k politickej stabilite v krajine, ktorá od konca diktatúry Jeana-Clauda Duvaliera v roku 1986 prekonala množstvo kríz a prevratov. Haiti sa tiež doposiaľ spamätáva z následkov ničivého zemetrasenia z januára 2010, pri ktorom zahynulo viac ako 250.000 ľudí.