Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Druhý summit Trumpa a Kim Čong-una sa má konať vo Vietname

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kim Jong-čchol sa v piatok stretol aj s americkým ministrom zahraničných vecí Michaelom Pompeom. Trump a Kim sa po prvý raz stretli vlani v júni na historickom summite v Singapure.

Washington 20. januára (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa plánuje jeho druhý summit so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vo Vietname. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje oboznámené s týmto plánom.

Biely dom v piatok oznámil, že Trump sa s Kimom stretne koncom februára. Washington tak učinil po 90-minútovej schôdzi amerického prezidenta so severokórejským diplomatom Kim Jong-čcholom, jedným z popredných pobočníkov vodcu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

Kim Jong-čchol sa v piatok stretol aj s americkým ministrom zahraničných vecí Michaelom Pompeom. Trump a Kim sa po prvý raz stretli vlani v júni na historickom summite v Singapure.

Druhý summit sa pravdepodobne uskutoční vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj, avšak do úvahy pripadá aj mesto Danang - dejisko stretnutia predstaviteľov krajín Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v roku 2017.

Komunistami ovládaný Vietnam má dobré vzájomné vzťahy s USA aj s KĽDR. Táto krajina v juhovýchodnej Ázii chce hostiť dané podujatie v snahe demonštrovať svoje normalizované vzťahy s USA - niekdajším nepriateľom z vietnamskej vojny -, povedal vietnamský vládny činiteľ a dva diplomatické zdroje.

Trump vlani opakovane uviedol, že jeho ďalšie stretnutie s Kim Čong-unom by sa mohlo konať začiatkom tohto roka. Obaja lídri si tiež vymenili viacero listov. Na základe dohody o denuklearizácii Kórejského polostrova, ktorú spolu uzavreli na historickom júnovom summite v Singapure, však k nejakému hmatateľnému pokroku nedošlo.

Rozhovory medzi USA a KĽDR uviazli na neochote Pchjongjangu zverejniť podrobný popis svojich jadrových zariadení a raketových základní, ktorý by mohli použiť inšpektori na overenie v prípade uzavretia dohody o ich likvidácii.