Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Druhý televízny duel vyhral u poľských voličov s prevahou Komorowski

Súčasný prezident Bronislaw Komorowski, archívne foto Foto: TASR/AP

Analytici však upozorňujú, že štvrtkový duel nebude mať veľký vplyv na nedeľňajšie výsledky hlasovania, pretože väčšina voličov už má svojho favorita.

Varšava 22. mája (TASR) - Posledný televízny duel prezidentských kandidátov v Poľsku, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok večer, priniesol u voličov jasné víťazstvo Bronislawa Komorowského. Úradujúci prezident krajiny urobil lepší dojem na 45 percent oslovených, kým jeho vyzývateľa Andrzeja Dudu videlo v tomto postavení 30 percent respondentov. Ostávajúcich 25 percent odpovedalo "ťažko povedať" alebo jednoducho nevedelo odpovedať.

Vyplynulo to z telefonického prieskumu verejnej mienky inštitútu Millward Brown pre spravodajskú televíziu TVN24

V inom prieskume, ktorý sa týkal troch blokov 70-minútového súboja kandidátov pred televíznymi kamerami, sa takmer polovica opýtaných vyjadrila, že najviac podnetov pre rozhodnutie koho voliť získala v druhej časti týkajúcej sa ekonomických otázok. Ostávajúce dva bloky, vnútropolitický a zahraničnopolitický, získali približne štvrtinu hlasov voličov.

Analytici však upozorňujú, že štvrtkový duel nebude mať veľký vplyv na nedeľňajšie výsledky hlasovania, pretože väčšina voličov už má svojho favorita a navyše majú kandidáti, vzhľadom na sobotňajšie moratórium, krátky čas na prípadné využitie slabých stránok rivala alebo jeho problematických názorov z diskusie.

Taktiež sa zhodujú, že kým prvý televízny duel výrazne ovplyvnil kampaň pred rozhodujúcim druhým kolom, ten druhý vnímali ako miestami chaotický, nezriedka neprehľadný, aj keď mimoriadne ostrý.