Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Druhým samovražedným atentátnikom z letiska má byť Najim Laachraoui

Na nedatovanej kombosnímke podozrivý Najim Laachraoui. Foto: TASR/AP

Najim Laachraoui a ďalší komplic, Samir Bouzir, sú podozriví z toho, že na diaľku riadili teroristické operácie na viacerých miestach 10. a 11. parížskeho obvodu, ako aj na predmestí Saint-Denis.

Brusel 23. marca (TASR) - Druhým samovražedným atentátnikom, ktorý sa v utorok odpálil na medzinárodnom letisku Zaventem v Bruseli, má byť Najim Laachraoui. Informovala o tom dnes belgická televízia RTBF.

Najim Laachraoui sa spolu s Ibrahimom Bakraouim odpálil na letisku Zaventem, Bakraouiov brat Khalid v stanici metra Maelbeek.

Belgické médiá pôvodne uvádzali, že po 24-ročnom Laachraouim je ako po jednom z podozrivých vyhlásené pátranie. Laachraoui podľa agentúry DPA pochádzal z bruselskej štvrte Schaerbeek.

Belgická prokuratúra len uplynulý pondelok identifikovala Laachraouiho ako ďalšieho komplica teroristických útokov, ktoré sa v Paríži odohrali vlani 13. novembra. Laachraoui dovtedy v spisoch vystupoval pod falošnou identitou ako Soufiane Kayal. Ide o hľadaného džihádistu, ktorý sa narodil v roku 1991 a vo februári 2013 odišiel do Sýrie.

Podľa belgických úradov sa stopy Laachraouiho DNA našli v prenajatom dome v meste Auvelais, ako aj v byte na ulici Henriho Bergého na bruselskom predmestí Schaerbeek. Obe nehnuteľnosti využívala skupina osôb podozrivých z terorizmu.

Najim Laachraoui a ďalší komplic, Samir Bouzir, sú podozriví z toho, že na diaľku riadili teroristické operácie na viacerých miestach 10. a 11. parížskeho obvodu, ako aj na predmestí Saint-Denis.

Francúzska a belgická polícia po oboch mužoch vyhlásila 4. decembra 2015 pátranie, pričom upozornila, že ide o nebezpečné a pravdepodobne aj ozbrojené osoby. Obaja v minulosti používali falošné doklady.

Belgická prokuratúra vo svojom vyhlásení spresnila, že Najim Laachraoui bol 9. septembra 2015 kontrolovaný na hraniciach Maďarska a Rakúska. V aute značky Mercedes s ním boli aj Salah Abdeslam a Mohamed Belkaid.