Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump zvažuje legalizáciu pobytu pre časť nelegálnych prisťahovalcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trump už počas svojej predvolebnej kampane vyhlásil tvrdý boj proti prisťahovalcom, pričom sľúbil postavenie múru na hraniciach s Mexikom a tiež zintenzívnenie deportácií ilegálnych prisťahovalcov.

Washington 1. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump v utorok naznačil, že je otvorený voči legislatíve, ktorá by legalizovala pobyt niektorých prisťahovalcov momentálne žijúcich v USA nelegálne a umožnila by tiež získanie občianstva tým, ktorých do Spojených štátov nelegálne priviedli ich príbuzní ešte ako deti.

Trump sa údajne takto vyjadril pri obede s novinármi pred svojím nadchádzajúcim prejavom v Kongrese. "Je správna doba na imigračný zákon, ak dôjde ku kompromisu na oboch stranách," citoval Trumpové slová zdroj agentúry AP, ktorý si neželal byť menovaný. Ak by sa potvrdili, išlo by o zásadnú zmenu v Trumpovej imigračnej politike.



Trump už počas svojej predvolebnej kampane vyhlásil tvrdý boj proti prisťahovalcom, pričom sľúbil postavenie múru na hraniciach s Mexikom a tiež zintenzívnenie deportácií ilegálnych prisťahovalcov.

Zároveň však naznačil, že je otvorený na hľadanie riešení v prípadoch tzv. dreamers (v preklade rojkovia), ktorých do Spojených štátov priviedli ako malé deti alebo dokonca bábätká ich rodičia – nelegálni prisťahovalci.

Bývalý americký prezident Barack Obama pri riešení imigračnej problematiky tvrdil, že títo ľudia by nemali byť vyhostení. Pre svoje názory však nemal dostatočnú podporu Kongresu, a tak sa v roku 2012 rozhodol problém tzv. dreamers vyriešiť prezidentským dekrétom, ktorý priniesol zhruba 750.000 mladým imigrantom pracovné povolenie a dočasnú ochranu pred deportáciou.

Trump proti tomuto nariadeniu ostro brojil a tvrdil, že ho (spolu s inými Omabovými dekrétmi) zruší. Zároveň však ešte vo februári na tlačovej konferencii v Bielom dome povedal, že ide o veľmi ťažkú tému, ktorej sa bude venovať "s veľkým srdcom".