Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Duchovný z Pakistanu dostal desať rokov väzenia za nenávistné kázne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pakistan sa rozhodol zasahovať proti duchovným, ktorí šíria extrémizmus prostredníctvom svojich kázní.

Islamabad 4. júla (TASR) - Súd v Pakistane odsúdil duchovného Maulánu Abdula Ghaního na vyše desať rokov väzenia za podnecovanie k násiliu proti šiitskej moslimskej menšine. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na pakistanských predstaviteľov.

Ghaního, popredného miestneho kazateľa, zatkli pred dvoma mesiacmi v západopakistanskom okrese Bahávalpúr.

Obžalovaného súdil protiteroristický súd a v piatok ho uznal za vinného.

Podľa nemenovaného predstaviteľa Ghaní dostal trest desať rokov a štyri mesiace za mrežami a tiež pokutu v prepočte 7000 dolárov. Proti rozsudku sa môže odvolať na súde vyššieho stupňa.

Pakistan sa rozhodol zasahovať proti duchovným, ktorí šíria extrémizmus prostredníctvom svojich kázní. K tomuto opatreniu dospela vláda po tom, čo militanti vlani v decembri zaútočili na školu v meste Pešávar a zabili tam najmenej 150 ľudí.

Polícia aj tento týždeň zatkla dvoch mužov vrátane moslimského duchovného. Viedli totiž dav, s ktorým sa chystali neďaleko provinčného mesta Láhaur zaútočiť na kresťanskú dvojicu za jej údajné rúhanie (blasfémiu).

Okresný policajný predstaviteľ informoval, že polícii sa podarilo ochrániť dvojicu a zatknúť páchateľov.

Blasfémia sa pokladá za vážny zločin. Rozhnevaný dav ľudí vlani v Láhaure upálil zaživa manželov, ktorí sa jej údajne dopustili.