Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Duda a Van der Bellen zagratulovali Pellegrinimu k víťazstvu

Na archívnej snímke Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Spomedzi susedných krajín Pellegrinimu k víťazstvu gratulovali už predstavitelia Česka vrátane prezidenta Petra Pavla či Maďarska.

Varšava 7. apríla (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda v nedeľu zagratuloval Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách a vyjadril nádej, že sa mu s novým slovenským náprotivkom podarí nadviazať tradične dobrú spoluprácu. Na konštruktívnu spoluprácu s Pellegrinim sa okrem toho teší i rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, informuje TASR.

"Blahoželám zvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu k víťaznej kampani a dôvere, ktorú do neho vložili jeho krajania. Počítam s tradične veľmi dobrou susedkou spoluprácou," napísal na sociálnej sieti X Duda.

Van der Bellen v gratulačnom príspevku na sociálnej sieti X zagratuloval Pellegrinimu a poprial mu šťastie pri plnení si povinností, ktoré mu občania Slovenska zverili. Zároveň uviedol, že sa teší na konštruktívnu spoluprácu. "V týchto ťažkých časoch bude kľúčom k ďalšiemu posilneniu výborných vzťahov medzi našimi krajinami ako susedmi a partnermi v rámci Európskej únie," napísal rakúsky prezident.

Spomedzi susedných krajín Pellegrinimu k víťazstvu gratulovali už predstavitelia Česka vrátane prezidenta Petra Pavla či Maďarska.

Pellegrini zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb so ziskom 53,12 percenta hlasov. Jeho súper Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla vyše 61 percent, vyplýva z oficiálnych výsledkov zverejnených v nedeľu Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán.