Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Cirkvi v Británii dostali list, aby pomohli zastaviť útoky na Poliakov

Poľský prezident Andrzej Duda na snímke zo 4. januára 2016. Foto: TASR/AP

Poľský prezident A. Duda napísal listy lídrom anglikánskej aj katolíckej cirkvi.

Varšava 7. septembra (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda v utorok oznámil, že napísal lídrom cirkví v Británii listy so žiadosťou, aby pomohli predchádzať útokom na Poliakov žijúcich v ostrovnej krajine.

Duda uviedol, že jeho listy lídrom anglikánskej aj katolíckej cirkvi v Británii majú podporiť úsilie poľskej vlády, ktorá chce vyrokovať a zaručiť lepšiu ochranu státisícom Poliakov žijúcich v Británii.

Minulý týždeň zomrel 40-ročný Poliak Arkadiusz Jóžwik, ktorého zbili tínedžeri v anglickom meste Harlow, približne 50 kilometrov severne od Londýna. V Harlowe dostali bitku aj traja ďalší Poliaci a správy o podobných útokoch na Poliakov prichádzajú z celej Británie, uviedla v dnešnej správe svetová agentúra AP.

Poľskí ministri zahraničných vecí a vnútra v pondelok navštívili Londýn, kde sa na rokovaniach so svojimi rezortnými kolegami usilovali zaistiť väčšie bezpečie pre Poliakov.

Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski vyjadril presvedčenie, že Poliakom je v Británii poskytovaná menšia ochrana než iným štátnym príslušníkom.