Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Duda v deň spomienky na prekliatych vojakov odmietol ruskú nadvládu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prezident vystúpil na slávnosti v meste Mlawa pri príležitosti spomienky na antikomunistický odboj po 2. svetovej vojen.

Varšava 1. marca (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda v piatok pri príležitosti spomienky na tzv. prekliatych vojakov bojujúcich proti sovietskej okupácii povedal, že Poliaci odmietajú ruský svet. Poľsko má podľa jeho slov svoju vlastnú kultúru a vieru. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Prezident vystúpil na slávnosti v meste Mlawa pri príležitosti spomienky na antikomunistický odboj po 2. svetovej vojen. "Nikdy viac tu nebude ruský poriadok, nikdy viac ruský svet," povedal Duda, pretože Poliaci to nechcú. Poľsko sa podľa jeho slov poučilo z dejín a v súčasnosti sa usiluje posilniť svoju bezpečnosť lepším financovaním obrany.

"Dnes takisto pozorujeme, ako hrozba narastá," povedal a dodal, že susedná Ukrajina čelí ruskému útoku. Rusko je podľa jeho slov stále také isté už stovky rokov. Pripomenul jeho imperializmus, utláčanie iných štátov, podmaňovanie si ich, využívanie otrockej práce, vraždy, exil, či ničenie rodín a únosy detí.

Ako prekliati vojaci sa označujú príslušníci poľských odbojových hnutí, ktorí od konca druhej svetovej vojny až do 50. rokov minulého storočia bojovali proti sovietskej okupácii a komunistickému režimu, píše na svojej webovej stránke poľský Ústav pamäti národa (IPN). Poľsko si ich každoročne pripomína 1. marca od roku 2011.