Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Duda v Kyjeve: Ukrajina bojuje za svoju nezávislosť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a poľský prezident Andrzej Duda odchádzajú po tlačovej konferencii v Kyjeve v utorok 23. augusta 2022. Duda pricestoval do Kyjeva v utorok ráno na pozvanie ukrajinskej hlavy štátu Volodymyra Zelenského. Ide už o piate stretnutie Dudu a Zelenského tento rok a tretie od začiatku vojny. Foto: TASR/AP

Návšteva Kyjeva, na ktorú Duda do Kyjeva pricestoval v utorok ráno, bola z bezpečnostných dôvodov udržiavaná v tajnosti.

Kyjev 23. augusta (TASR) - Ukrajina bojuje proti Rusku za svoju nezávislosť a územnú celistvosť, povedal v utorok poľský prezident Andrzej Duda po rokovaniach s najvyšším ukrajinským predstaviteľom Volodymyrom Zelenským. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

"Ruská agresia sa nezačala 24. februára, ale v roku 2014 ruským útokom na Ukrajinu," povedal Duda a dodal, že vtedy sa začala ruská okupácia Luhanska a Donecka. Prezidenti podľa PAP rokovali o súčasnej i budúcej pomoci pre Ukrajinu, ktorá čelí útoku Ruska.

Rozhovory s Dudom označil Zelenskyj za úspešné. Zameriavali sa podľa jeho slov najmä na poľskú pomoc Ukrajine. "Hovorili sme, samozrejme, o obrane a podpore Ukrajincov v Poľsku," povedal Zelenskyj. Ukrajinský prezident sa tejto susednej krajine poďakoval za podporu pre svoju vlasť.

Návšteva Kyjeva, na ktorú Duda do Kyjeva pricestoval v utorok ráno, bola z bezpečnostných dôvodov udržiavaná v tajnosti, približuje PAP.

Ukrajina si 24. augusta pripomína 31. výročie získania nezávislosti od vtedajšieho Sovietskeho zväzu v roku 1991. V tento deň uplynie zároveň šesť mesiacov od začiatku invázie Ruska do tejto bývalej sovietskej republiky.