Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Záplavová vlna sa blíži k odkalisku v Almásfüzitö

Ilustračné foto Foto: TASR/MTI

V Budapešti Dunaj prekonala rekord z roku 2006 s hodnotou 860 cm.

Budapešť 8. júna (TASR) - Záplavová vlna Dunaja sa blíži k odkalisku v Almásfüzitö v Komárom-ostrihomskej župe, o ktorom premiér Viktor Orbán vo štvrtok vyhlásil, že patrí medzi deväť oblastí, ktorým treba venovať pri záplavovej vlne zvýšenú pozornosť. Riaditeľ spoločnosti Ochrana životného prostredia v Tate Béla Farkas v tejto súvislosti pre TASR vyhlásil, že hrádze odkaliska sú bezpečné, samotný červený kal na odkalisku je už dlhé roky vyschnutou tvrdou hmotou, preto ani žiadne priesaky nehrozia.

"Odkalisko je úplne bezpečné, každý sa môže upokojiť, nie je žiadna hrozba. Za mnou môžete vidieť, že koruna hrádze odkaliska sa týči 5,5 metra nad povodňovou hrádzou, ktorá je najhrubšou a najsilnejšou hrádzou na maďarskom toku Dunaja," zdôraznil Farkas.

Podľa jeho slov ich základná šírka je 50 metrov. "Je úplne vylúčené akékoľvek presakovanie. Samotné odkalisko je uložené na hlinené lôžko, z ktorého vytvorili aj hrádze odkaliska, čím sa vytvoril súvislý systém technickej ochrany," dodal.

Stav hrádze odkaliska priebežne kontroluje niekoľko príslušných orgánov.

Vzhľadom na to, že stena odkaliska je v bezprostrednej blízkosti koryta Dunaja, je potrebná zvýšená pozornosť až do odchodu záplavovej vlny, vyhlásili experti. Pri výstavbe Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros posilnili odkalisko vonkajšou kamennou hrádzou.

Pri maďarskom Komárome v utorok 4. júna 2013 pripravovali ochranu železničnej trate pred stúpajúcou hladinou Dunaja.
Foto: TASR/Ladislav Vallach

Dunaj v Budapešti stúpol, z domov evakuovali 150 ľudí



Hladina Dunaja v Budapešti o 14.00 h s hodnotou 860 centimetrov prekonala rekord z roku 2006, informovala agentúra MTI.

Vodohospodári namerali 861 cm, hladina ďalej stúpa. V Budapešti zatiaľ vysťahovali z domovov 150 obyvateľov a ďalších zrejme nebudú musieť. Pre prípad núdze však dnes otvorili útočisko pre 15.000 ľudí v priestoroch výstaviska Hungexpo.



Pri Komárome hladina Dunaja stagnovala od predpoludnia okolo úrovne 841 centimetrov, pri Ostrihome ešte mierne stúpala, napoludnie tam namerali 800 centimetrov.

Pri Komárome popoludní kulminoval Dunaj, museli posilniť hrádze
Pri severomaďarskom Komárome kulminoval Dunaj dnes popoludní pri rekordnej výške hladiny 842 centimetrov. Na Rákócziho nábreží pracovalo podvečer 300 ľudí na posilňovaní hrádzí a na odstraňovaní priesakov.

V Komárom-ostrihomskej župe je mimoriadna situácia na hrádzach v dĺžke 67,5 kilometra. Priebežne kontrolovali stav odkaliska v Almásfüzitö, ktorého hrádze boli v poriadku.

Pri Szönyi už v predošlých dňoch postavili 4,7 kilometra dlhú hrádzu pri železničnom násype a takisto ju priebežne kontrolovali.