Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Vysoký Dunaj ohrozuje železničnú stanicu v Hainburgu

V rakúskom mestečku Grein postavili protipovodňové zábrany. Hladina Dunaja vystúpila aj do 10 metrovej výšky. Foto: Austria24 TV

V Dolnom Rakúsku bojuje dnes so záplavami okolo 3200 hasičov zo 199 hasičských zborov, podporujú ich dobrovoľníci.

Viedeň 5. júna (TASR) - Vysoká hladina Dunaja ohrozuje železničnú stanicu v rakúskom mestečku Hainburg, ležiacom neďaleko slovenskej hranice. Miestni hasiči sa dnes snažili stanicu zabezpečiť v rámci protipovodňových prác, informovala tlačová agentúra APA.

V dôsledku nárastu hladiny rieky vniká voda pod staničnú budovu, ktorú by mohla podmyť, uviedol pre APA zástupca okresného veliteľstva hasičského zboru. Hasiči budovali bariéry tiež na zabezpečenie hainburského nábrežia.

Rakúske železnice zastavili dopravu na trati viedenskej rýchlodráhy S7 v úseku od konečnej stanice v obci Wolfsthal po stanicu Hainburg-Kulturfabrik už od utorkového večera. Náhradná autobusová doprava nemohla pre povodeň obsluhovať hainburské stanice Personenbahnhof a Ungartor.

Východne od Viedne, smerom k slovenskej hranici, hladina Dunaja dnes naďalej stúpala. Hydrológovia predpokladajú, že môže kulminovať na vyššej úrovni ako v auguste 2002. Vtedy dosiahla pri obci Wildungsmauer 8,84 metra, teraz predpovedajú 9,07 metra.

Hasiči boli naďalej v pohotovosti v neďalekom kúpeľnom mestečku Bad Deutsch Altenburg, kde okrem iného pumpovali vodu. Provizórna hrádza z 30.000 vriec s pieskom tam podľa nich plnila svoj účel.

V Korneuburgu pri Viedni namerali rekordnú hladinu Dunaja

Korneuburg/Krems 5. júna (TASR) - Hladina Dunaja v dolnorakúskom meste Korneuburg neďaleko Viedne dosiahla dnes popoludní rekordných 8,06 metra. Takúto hodnotu na tamojšej meracej stanici ešte nikdy nezaznamenali, informovala dolnorakúska Hydrografická služba.

"Dúfame, že sa dosiahol vrchol," povedal pracovník služby pre tlačovú agentúru APA. V Korneuburgu, ktorý leží 12 kilometrov proti smeru toku Dunaja od rakúskej metropoly, do dnešného dňa namerali najvyššiu hladinu rieky počas posledných veľkých povodní v auguste 2002, keď dosiahla 7,89 metra.

Na západe Dolného Rakúska už začali hladiny riek pomaly klesať po kulminácii z utorkového večera. Vo východnej časti tejto spolkovej krajiny, smerom po toku Dunaja k hranici so Slovenskom, však stále nedosiahli vrchol, konštatovala APA. Dunaj východne od Viedne naďalej stúpal. V obci Wildungsmauer neďaleko Hainburgu dnes podvečer dosiahla jeho hladina 8,52 metra. V noci na štvrtok predpovedajú nárast hladiny na 8,90 metra. Pri povodniach v roku 2002 tam hladina dosiahla maximum 8,84 metra.

Krajinské veliteľstvo hasičského zboru medzitým oznámilo, že k dnešnému dňu v Dolnom Rakúsku evakuovali alebo zachránili približne 1500 ľudí. Od minulého piatka do prác súvisiacich s povodňami nasadili celkovo 13.700 pracovníkov, ktorí okrem iného naplnili 1,4 milióna vriec s pieskom, čo zodpovedá 18.000 tonám piesku, uviedol hovorca veliteľstva pre APA.