Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

FOTO: Samovražedné útoky v Bagdade si vyžiadali vyše 20 obetí

Ľudia a bezpečnostné jednotky sa zhromaždujú na mieste samovražedného bombového útoku 21. januára 2021 v Bagdade. Foto: TASR/AP

K obom výbuchom došlo podľa polície v obchodnom centre.

Bagdad 21. januára (TASR) - Viac ako 20 ľudí zahynulo a 40 utrpelo zranenia pri dvoch samovražedných bombových útokoch, ktoré vo štvrtok otriasli centrom irackého hlavného mesta Bagdad. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemocničné zdroje.

Agentúra DPA, odvolávajúca sa na bezpečnostné zdroje, uvádza najmenej 21 mŕtvych a 50 zranených.

K obom výbuchom došlo podľa polície v obchodnom centre. Podľa hovorcu irackých ozbrojených síl sa samovražední atentátnici vyhodili do vzduchu počas prenasledovania príslušníkmi bezpečnostných zložiek.

Ľudia a bezpečnostné jednotky sa zhromaždujú na mieste samovražedného bombového útoku 21. januára 2021 v Bagdade.
Foto: TASR/AP


Samovražedné bombové útoky sú v súčasnosti v Bagdade zriedkavé, konštatuje AFP. K zatiaľ poslednému podobnému útoku tam došlo v júni 2019.

K štvrtkovému činu sa bezprostredne nikto neprihlásil. V Iraku v nedávnej minulosti vykonávali podobné útoky teroristi z organizácie Islamský štát (IS), ale aj iných militantných skupín.

Bezpečnostné jednotky pracujú na mieste samovražedného bombového útoku 21. januára 2021 v Bagdade.
Foto: TASR/AP


Terčami útokov militantov sú aj americké objekty v Bagdade. Odkedy však skupiny podporované Iránom vyhlásili neoficiálne prímerie, frekvencia týchto útokov sa znížila.

Aj IS útočí v hlavnom meste už len zriedkavo, odkedy v roku 2017 iracká armáda oznámila víťazstvo nad islamistami a prevzala kontrolu nad hranicami so Sýriou.