Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Dvaja americkí vojaci prišli o život na severe Iraku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tlačová agentúra Amák napojená na Islamský štát uviedla, že radikálna skupina odpálila rakety na dedinu východne od militantmi ovládaného mesta Tal Afar.

Káhira 14. augusta (TASR/Teraz.sk) - Dvaja americkí vojaci zahynuli v nedeľu v Iraku a päť ďalších utrpelo zranenia. Američanmi vedená koalícia bojujúca s extrémistickými milíciami Islamského štátu informovala, že k stratám na životoch došlo počas bojových operácií, ale podľa prvých správ to nebolo v dôsledku kontaktu s nepriateľom.

Tlačová agentúra Amák napojená na Islamský štát uviedla, že radikálna skupina odpálila rakety na dedinu východne od militantmi ovládaného mesta Tal Afar. Rakety podľa tejto správy mali za následok nešpecifikovaný počet obetí v radoch amerických vojakov v severnom Iraku.

USA začali vzdušnú kampaň proti Islamskému štátu v Iraku v roku 2014, niekoľko mesiacov po tom, ako skupina ovládla veľkú časť územia krajiny.

Minulý mesiac iracký premiér Hajdar Abádí oficiálne oznámil víťazstvo na militantmi z Islamského štátu v meste Mósul. Túto poslednú kľúčovú baštu extrémistickej skupiny v Iraku dobyli po takmer deviatich mesiacoch Američanmi podporovanej ofenzívy.

Islamský štát stále kontroluje časť územia Iraku vrátane Tal Afaru západne od Mósulu, dodáva agentúra DPA.