Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Dvaja belgickí ministri podali kvôli útokom demisiu, premiér neprijal

Belgický minister vnútra Jan Jambon Foto: TASR/AP

V Bruseli sa dnes konalo zasadnutie zúženého kolégia vlády.

Brusel 24. marca (TASR) - Dvaja členovia belgickej vlády - minister vnútra Jan Jambon a minister spravodlivosti Koen Geens - dnes ponúkli svoju demisiu. Premiér Charles Michel ju však neprijal.

Ako informoval na svojej stránke denník La Dernieure Heure, Jambon sa pre demisiu rozhodol po správach, že v jeho rezorte mohlo dôjsť k chybám pri vyšetrovaní prípadu súvisiaceho s terorizmom.

Rovnaká bola zrejme aj motivácia jeho kolegu Geensa. Premiér Michel však ich rezignáciu odmietol, pričom zdôraznil, že v súčasnej náročnej situácii je dôležité zomknúť sa.

V Bruseli sa dnes konalo zasadnutie zúženého kolégia vlády, ktoré bolo venované prípadu Ibrahima Bakraouiho. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan totiž v stredu informoval, že turecké úrady tohto belgického občana v lete roku 2015 vyhostili z Turecka do Holandska. Ankara vtedy varovala belgické úrady, že ide o nebezpečného militanta.

Ibrahim Bakraoui sa spolu s ďalším dosiaľ neidentifikovaným extrémistom odpálil v utorok na letisku Zaventem, jeho brat Khalid v stanici metra Maelbeek v centre Bruselu. Belgická polícia pátra ešte po dvoch podozrivých osobách na úteku.

Brusel sa len pomaly vracia k obvyklému životnému tempu

Tretí deň po tom, ako Brusel zažil teroristické útoky na letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek, sa belgická metropola pomaly vracia k obvyklému tempu.

Verejná doprava funguje podobne ako v stredu. Autobusy, trolejbusy a električky premávajú s výpadkami, ale viac-menej podľa harmonogramu. Premávka na jednotlivých linkách metra sa obnovuje postupne a pomalšie ako v pozemnej MHD. Podľa médií je zatiaľ otvorených len 17 zo 69 staníc metra a aj tie sa podvečer zatvárajú.

Železničná doprava funguje, ale dopravné spoločnosti cestujúcich upozorňujú, aby na železničné stanice prichádzali s predstihom, pretože obmedzili počet vchodov do budov a každý sa musí podrobiť osobnej prehliadke. Pred stanicami sa tak vytvárajú rady čakajúcich.

Vo väčšine škôl sa dnes vyučovalo, aj keď mnohí rodičia svoje deti radšej nechali doma, kým sa situácia v meste neupokojí.

Vedenie mesta výrazne posilnilo bezpečnostné opatrenia, ktoré sú najviac citeľné vo verejnej doprave, najmä v metre, kde policajti a vojaci pri vchodoch kontrolujú batožinu všetkých cestujúcich. Žiadajú ich tiež, aby si vyzliekli vrchný odev a každého podrobia kontrole pomocou detektoru kovov.

Policajti kontrolujú batožiny cestujúcich na hlavnej stanici v Brusel v stredu 23. marca 2016
Foto: TASR/AP
Posilnené je aj hliadkovanie na uliciach, najmä v centre mesta a štvrti, kde sídlia európske inštitúcie.

Atentáty na bruselskom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek si vyžiadali 31 obetí a vyše 300 zranených. Vláda rozhodla, že pamiatku obetí si celé Belgicko uctí minútou ticha dnes o 14.30 h. Pietne zhromaždenia sa konali aj v stredu na poludnie.

Stovky ľudí stále prichádzajú do centra Bruselu, aby tam na námestí La Grand-Place či v priľahlých uliciach a námestiach položili kvety a zapálili sviečku na pamiatku obetí atentátov, ktoré sú najtragickejšími v dejinách krajiny. Medzi predmetmi, ktoré prinášajú, sú aj fľašky belgického piva, malé repliky sochy Manneken-Pis, či zástavky mnohých štátov sveta. Na mnohých miestach sú transparenty s nápisom "Ik Ben Brussel, je suis Bruxelles" (Som Brusel).

Pietne zhromaždenie sa uskutočnilo v stredu večer aj na kruhovom objazde vzdialenom niekoľko stoviek metrov od areálu letiska Zaventem. Zišli sa tam miestni obyvatelia, z ktorých mnohí na letisku pracujú a ich kolegovia boli pri utorkových útokoch zranení. Ľudia na pamiatku obetí i ako prejav solidarity so zranenými prinášali kvety i transparenty s nápismi "Zavent'aime" či "I still love my airport job" a zapaľovali sviečky.

Belgická opozícia žiada vytvorenie vyšetrovacej komisie

Belgická opozícia žiada vytvorenie parlamentnej komisie, ktorá by prešetrila postup vládnych úradov v kauze Ibrahima Bakraouiho - jedného z páchateľov utorkových útokov v Bruseli. Informoval o tom dnes webový portál belgického denníka La Dernieure Heure.

Pracovníci krízového centra nemeckého ministerstva zahraničných vecí pracujú v Berlíne 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP
Ukázalo sa totiž, že turecké úrady Bakraouiho vlani v lete vyhostili z Turecka do Holandska a varovali vtedy aj Belgicko, že ide o nebezpečného militanta.

Návrh opozičných strán na vznik parlamentnej vyšetrovacej komisie podporila zatiaľ len jedna zo štyroch strán vládnej koalície.