Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Dvaja egyptskí novinári pôjdu pred súd za urážku prezidenta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa egyptských prodemokratických aktivistov sa takýmto spôsobom Moslimské bratstvo pokúša potlačiť slobodu prejavu.

Káhira 17. augusta (TASR) - Dvaja egyptskí novinári budú čeliť obvineniam z urážky islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Dnes o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na egyptské médiá.

Moderátor televíznej talkshow Taufik Okaša, kritik Mursího Moslimského bratstva, čelí obvineniam pre svoje výroky, že prezident môže byť zabitý.

Okašova súkromná televízia al-Faraín dostala zákaz vysielať po jeho tvrdení, že Moslimské bratstvo mohlo byť zodpovedné za nedávne útoky ozbrojencov na Sinajskom polostrove, pri ktorých prišlo o život 16 egyptských vojakov.

Okaša varoval Mursího, aby sa nezúčastňoval pohrebu vojakov, pretože by to preňho nemuselo byť bezpečné. Jeho súd sa začína 1. septembra.

Isláma Afifího, šéfredaktora liberálnych novín al-Destúr, obžalovali za publikovanie "nepravdivých správ a fám, ktoré urážali prezidenta". Súd sa s ním začne 23. augusta.

Súdy s dvoma novinármi sú prvými odvtedy, ako sa Mursí v júni ujal moci. Egyptskí prodemokratickí aktivisti tvrdia, že Moslimské bratstvo hľadá spôsoby, ako potlačiť slobodu prejavu.

Začiatkom mesiaca vymenovali za ministra informácií, zodpovedného za verejný rozhlas a televíziu, člena Moslimského bratstva Saláha Abdala-Maksúda.